Vlajka Ruské sovětské federativní socialistické republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Užití vlajkyUžití vlajky Vlajka Ruské SFSR (1954–1991)
Poměr stran: 1:2
Tmavě modrá varianta vlajky Ruské SFSR
Vlajka Ruské SFSR (rubová strana)

Vlajka Ruské sovětské federativní socialistické republiky, jedné z republik Sovětského svazu, měla stejně jako vlajka SSSR červený list o poměru stran 1:2, v jehož horním rohu byl zkřížený zlatý srp a kladivo, nad nimi byla červená, zlatě lemovaná, pěticípá hvězda. Vlajka Ruské SFSR měla navíc u žerdi modrý pruh.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První vlajka Ruské SFSR, přijatá 14. dubna 1918, byla vlajkou s červeným listem zobrazující celé jméno nedávno zrozené sovětské republiky, před tehdy hrozící ruskou pravopisnou reformou. Její poměr nebyl specifikován.

Od roku 1918 byl list vlajky červený se zlatými cyrilickými znaky РСФСР (RSFSR) v levém horním rohu, v tradičním vjazském stylu okrasné cyrilské kaligrafie.

Od roku 1920 byly znaky přepracovány, jak je popsáno v ruské ústavě z roku 1925. Tato vlajka se však často nepoužívala, vlajka z roku 1918 se užívala až do roku 1937.

Vlajky autonomních sovětských socialistických republik[editovat | editovat zdroj]

Součástí Ruské SFSR byly od roku 1963 až do rozpadu Sovětského svazu i autonomní sovětské socialistické republiky, které užívaly vlastní vlajky. Tyto vlajky vycházely z vlajky RSFSR, potažmo vlajky Sovětského svazu.

Vlajky dříve zaniklých autonomních sovětských socialistických republik[editovat | editovat zdroj]

Nekompletní seznam.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]