Victoria Coach Station

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Victoria Coach Station
Základní informace
Slohart deco
Poloha
AdresaWestminster, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
UliceBuckingham Palace Road
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky1418262
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Victoria Coach Station (VCA) je nejvýznamnějším stanovištěm dálkových autobusů v Londýně a organizační jednotkou Transport for London.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanoviště Victoria v současné lokalitě na ulici Buckingham Palace Road bylo zprovozněno v roce 1932 společností London Coastal Coaches Limited – sdružením autokarových dopravců. Budova byla navržena společností Wallis, Gilbert and Partners a je postavena ve stylu art deco.

V roce 1968 se VCA stala pobočkou National Bus Company (NBC). V 70. letech 20. století se stala pobočkou National Travel (South East) Limited – části NBC. V roce 1978 byla obnovena společnost London Coastal Coaches Company a byla přejmenována na Victoria Coach Station Limited (VCSL). V roce 1988, po privatizaci NBC, společnost VCSL získala instituce London Transport a v roce 2000 byla převzata pod správu Transport for London.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

VCA má oddělená příjezdová a odjezdová nástupiště, umístěná na protějších stranách Elizabeth Street. V hlavní budově stanoviště jsou stánky s občerstvením, obchody, úschovna zavazadel a prodejny jízdenek. Nástupiště mají dohromady plochu asi 12 000 m².

Hlavními linkami využívajícími služby VCA jsou National Express. Výrazný nárůst počtu autokarů vedl k otevření dalšího stanoviště poblíž VCA – Green Line Coach Station, které využívají například linky Megabus.

Dálková autobusová doprava[editovat | editovat zdroj]

Dálková autobusová doprava spojuje Londýn s ostatními částmi Velké Británie a dalšími městy Evropy. Většinu těchto linek provozuje společnost National Express a její evropská pobočka Eurolines. Autobusy této společnosti mají většinou bílou barvu.

Další společností působící v poslední době v této oblasti je velký britský dopravce Stagecoach a jeho Megabus. Tato společnost nabízí na svých linkách levné jízdné vhodné především pro studenty. Jízdenky musí být rezervovány prostřednictvím internetových stránek společnosti.

Autobusové linky mezi Londýn a Paříž zajišťují společnosti FlixBus a Ouibus.

Další autobusové linky spojují Londýn s městy ve Velké Británii. Například společnost Stagecoach nabízí službu Oxford Tube – autokarovou dopravu do Oxfordu, podobně jako společnost Oxford Bus Company nebo Go-Ahead.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Victoria Coach Station
Autobus společnosti National Express vyjíždí z nádraží