Vicente López y López

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Vicente López y López
mučedník
Narození27. října 1884
Miraveche, Španělsko
Úmrtí20. července 1936 (ve věku 51 let)
Madrid
Svátek20. července
Státní občanstvíŠpanělsko
Blahořečen13. října 2013, Tarragona, Španělsko, papež František
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyřeholní oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Blahoslavený Vicente López y López řeholním jménem Virginio Pedro (27. října 1884 Miraveche20. července 1936 Madrid) byl španělský římskokatolický řeholník Kongregace školských bratří a mučedník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 27. října 1884 v Miraveche. Roku 1900 vstoupil do noviciátu Kongregace školských bratří a přijal jméno Virginio Pedro. V kongregací vynikal svou pracovitostí a zbožností. Ve Valladolidu začal vyučovat na kongregační škole matematiku, literaturu, jazyky, historii a geografii. Poté vyučoval v Cádizu. Později působil jako ředitel školy v Jerez de la Frontera.

Roku 1933 se stal zástupcem ředitele školy v Cuevas. Později se stal ředitelem školy svaté Zuzany v Madridu. Po zahájení Španělská občanská válka v červenci 1936 začali vojáci vraždit představitele a věřící katolické církve. Dne 19. července 1936 vojáci napadli školu, ale Virginio stihl utéct. Následující den ho ve městě pozdravili jeho žáci, čímž ho představitele milice rozpoznali. Začali ho pronásledovat a blízko hřbitova ho zastřelili.

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Po roce 1990 byl v arcidiecézi Madrid zahájen jeho beatifikační proces spolu s dalšími 24 mučedníky Kongregace školských bratří a Řádu karmelitánů. Dne 19. prosince 2011 uznal papež Benedikt XVI. mučednictví této skupiny řeholníků. Blahořečeni byli 13. října 2013 ve skupině 522 mučedníků Španělské občanské války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]