Východní konference (NHL)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Východní konference (anglicky Eastern Conference, francouzsky Conférence de l'Est) je jedna ze dvou konferencí severoamerické hokejové NHL, do kterých jsou rozděleny týmy v této soutěži. Druhou z nich je Západní konference.

Založena byla v roce 1974 pod názvem Konference Prince z Walesu (nebo Walesova konference, anglicky Prince of Wales Conference a Wales Conference), když NHL přerozdělila své kluby do dvou konferencí a čtyř divizí. Protože toto rozdělení nebylo odvozeno od geografického umístění týmů, byly pro konference i divize použita jména významných osob, v tomto případě prince z Walesu. Toto rozdělení NHL bylo opět změněno v roce 1981, aby odpovídalo geografii. Jméno Walesově konferenci zůstalo a byly do ní zařazeny týmy z východní části Ameriky. Název konference byl na současný geografický změněn v roce 1993, aby byl přístupný i pro nehokejové fanoušky. Důvodem byla i skutečnost, že geografické názvy pro své konference a divize už tehdy využívaly i další velké americké sportovní soutěže (NBA, NFL, MLB).

Podle původního názvu se předává vítězi Východní konference trofej s názvem Prince of Wales Trophy.

Divize[editovat | editovat zdroj]

Walesova konference původně sestávala z Adamsovy divize a Norrisovy divize. Roku 1981 proběhla výměna divizí; Norrisova divize přeřazena do Konference Clarence Campbella a do Walesovy konference se nově dostala Patrickova divize. Při změnách v roce 1993 byly obě divize zrušeny a nahrazeny nově vzniklou Atlantickou a Severovýchodní divizí. K dalšímu přeuspořádání došlo roku 1998, kdy se součástí konference stala nově vytvořená Jihovýchodní divize. Ta byla v roce 2013 zrušena a její týmy se přesunuly do zbylých dvou divizí, které od té doby tvoří Západní konferenci. Zároveň došlo k jejich přejmenování: z Atlantické se stala Metropolitní divize a ze Severovýchodní se stala Atlantická divize.

Atlantická divize Metropolitní divize
USA Boston Bruins USA Carolina Huricanes
USA Buffalo Sabres USA Columbus Blue Jackets
USA Detroit Red Wings USA New Jersey Devils
USA Florida Panthers USA New York Islanders
Kanada Montreal Canadiens USA New York Rangers
Kanada Ottawa Senators USA Philadelphia Flyers
USA Tampa Bay Lightning USA Pittsburgh Penguins
Kanada Toronto Maple Leafs USA Washington Capitals

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Western Conference (NHL) na anglické Wikipedii.