Uhorská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Uhorská
Uhorská od rozcestí pod Čuboňovem
Uhorská od rozcestí pod Čuboňovem

Vrchol1029 m n. m.
Prominence79 m ↓ severní sedlo
Izolace2,0 km → Malý Polom
SeznamyHory Moravskoslezských Beskyd
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříMoravskoslezské Beskydy
Souřadnice
Uhorská
Uhorská
PovodíKysucaVáhDunaj
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Uhorská (1029 m n. m.) je hora na Slovensku, na území CHKO Kysuce, v Moravskoslezských Beskydech. Jde o jedinou čistě slovenskou tisícovku tohoto pohoří.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Uhorská vybíhá na jih z hraničního Polomského hřbetu mezi Malým a Velkým Polomem. Vrchol se nachází asi 800 metrů jižně od hranice, je porostlý hustým lesem a neumožňuje žádné výhledy. Ze sedla s Čuboňovem se otvírají výhledy na západ na Lysou horu, Smrk a další hory.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Z české strany je Uhorská nejsnáze přístupná z Horní Lomné po modré značce, na kterou pod Malým Polomem navazuje červená hřebenovka. Z ní na rozcestí Čuboňov odbočuje doprava další modře značená cesta, která nejprve kopíruje hraniční pěšinu a potom klesá na jih do sedla mezi Čuboňovem a Uhorskou. V sedle se cesta rozdvojuje, modrá odbočuje doprava a rovně pokračuje zelená značka, která vrchol Uhorské míjí o necelých 100 metrů. Celková délka výstupu je asi 7 km s převýšením téměř 500 metrů.

Ze slovenské strany je výstup o něco kratší i jednodušší - z Vrchpredmieru (části Klokočova) vede zelená značka až k vrcholu. Cesta měří 4 km s převýšením 400 metrů.

Smrk a Lysá hora z Uhorské

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]