Trochenbrod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trochenbrod
Poloha
Souřadnice
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
Trochenbrod
Trochenbrod
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha7 km²
Správa
Vznik1835
Oficiální webwww.heavensareempty.com/website/Synopsis.html
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trochenbrod (polsky Zofiówka, rusky Софиевка (Sofievka), ukrajinsky Трохимбрід (Trokhymbrid), hebrejsky טרוכנברוד‎) bylo výlučně židovské městečko – štetl situované před druhou světovou válkou v okrese Luck v polském Volyňském vojvodství. V současné době by se nacházelo ve Volyňské oblasti na Ukrajině.

Během německé okupace a holocaustu bylo město v roce 1942 zcela zničeno.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trochenbrod byl založen po poraženém Listopadovém povstání (1830–1831) polského lidu proti ruské nadvládě. Vznikl roku 1835 na odvodněných mokřinách a pojmenován byl Sofievka na počest württemberské princezny Žofie Doroty, která se provdala za ruského cara Pavla I. Název Trochenbrod však v jidiš znamená „suchý chleba“.

Počet jeho obyvatel vzrostl mezi lety 1889, kdy zde žilo asi 1 200 lidí, na 1 580 v roce 1897. Za Druhé Polské republiky (1918–1939) dosáhl jejich počet 4 000.

Ve městě se nacházelo sedm synagog, tři velké a čtyři menší.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

V roce 1939 město stejně jako východní část Polska zvanou Kresy napadl Sovětský svaz. Rabínem zde v té době byl Gershon Weissmann. Komunisté jej obvinili z nelegálního obchodování se solí a poslali jej na Sibiř.

Poté, co Německo v červnu 1941 napadlo Sovětský svaz, vytvořila zde německá správa židovské ghetto, kde internovala také Židy z okolních měst a vesnic. Ghetto bylo zlikvidováno v srpnu a září 1942 v sérii masakrů, které provedly prapory Ordnungspolizei.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Trochenbrod na anglické Wikipedii.

  1. HORÁK, Ondřej. Všichni dobří rodáci z Trochenbrodu. Kniha o městě, kde žilo pět tisíc lidí, ale po válce zmizelo z map. Lidovky.cz [online]. 2021-1-13. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]