Triunfosaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTriunfosaurus
Stratigrafický výskyt: Spodní křída, asi 145 - 130 mil. let
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
TřídaSauropsida
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádSauropodomorpha
InfrařádSauropoda
RodTriunfosaurus
Binomické jméno
Triunfosaurus leonardii
Carvalho et al., 2017
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Triunfosaurus ("Ještěr z údolí Triunfo") je rod titanosaurního sauropodního dinosaura, žijícího v období spodní křídy (věky berrias až hoteriv, asi před 145 až 130 miliony let) na území státu Paraíba v dnešní Brazílii. Holotyp se sbírkovým označením UFRJ-DG 498 byl objeven v pískovcových sedimentech souvrství Rio Piranhas, jedná se o fragmentárně zachovalou fosilní kostru. Od ostatních titanosaurů se liší především proporcemi svých kostí sedacích. Šlo o vývojově primitivního titanosaura, jednoho z nejstarších známých zástupců této skupiny sauropodů. Typový druh T. leonardii popsal paleontolog Ismar de Souza Carvalho s týmem kolegů v roce 2017. Jednalo se o mohutného čtyřnohého býložravce s dlouhým krkem a ocasem. Příbuznými rody jsou například Malarguesaurus nebo obří Argentinosaurus.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Carvalho, I.S.; Salgado, L.; Lindoso, R.M.; de Araújo-Júnior, H.I.; Costa Nogueir, F.C.; Soares, J.A. (2017). "A new basal titanosaur (Dinosauria, Sauropoda) from the Lower Cretaceous of Brazil". Journal of South American Earth Sciences. doi: 10.1016/j.jsames.2017.01.010.
  • Carvalho, I.S. (2000). "Geological environments of dinosaur footprints in the intracratonic basins of northeast Brazil during the Early Cretaceous opening of the South Atlantic". Cretaceous Research. 21 (2): 255–267. doi: 10.1006/cres.1999.0194

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]