Toužimský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toužimský potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku1,87 km
Plocha povodí8,151 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-11-02-002
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Karlovarský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Berounka, Střela
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Toužimský potok je potok v západních Čechách, který je pravobřežním přítokem horního toku řeky Střely, do něhož ústí v říčním kilometru 95,003.[1]

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Dle aktuální vodohospodářské mapy Toužimský potok začíná vyústěním meliorace na východním úpatí Třebouňského vrchu, 1,5 km severovýchodně od Třebouně na polní trati U Zastávky, při železniční trati Rakovník – Bečov nad Teplou, která je vedena údolím potoka. V minulosti potok ústil do Černého rybníka na soutoku se Střelou. Původně meandrující tok byl prakticky celý i s přítoky zregulován nebo zatrubněn při rozsáhlých melioracích ve 2. polovině 20. století. Jeho povodí již od středověku tvoří prakticky bezlesé území polí a pastvin.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Hlavní vodoteč, zatrubněná při melioračních úpravách území, pokračuje pod zemí až k rybníčku na jihovýchodnímu okraji Třebouně, kde je také třeba hledat na úbočí Třebouňského vrchu, v nadmořské výšce cca 678 m, původní a skutečný geografický počátek Toužimského potoka a jeho pramen (souřadnice 50°01'21.770"N, 13°01'8.277"E), v tomto případě by délka toku potoka činila 4,19 km

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Karlovarský kraj - malé vodní nádrže. webmap.kr-karlovarsky.cz [online]. [cit. 2019-06-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-04-06. 

Související články[editovat | editovat zdroj]