Tour Albert

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tour Albert
Účel stavby

obytný dům

Základní informace
ArchitektiÉdouard Albert
Robert Boileau
Jacques Henri-Labourdette
Výstavba1958–1960
Technické parametry
Výška střechy67
Počet podlaží23
Počet výtahů3
Poloha
Adresa33 Rue de Croulebarbe, Paříž, FrancieFrancie Francie
Ulicerue Croulebarbe
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00132990
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tour Albert (též Tour Croulebarbe) je mrakodrap v Paříži. Nachází se na ulici Rue Croulebarbe ve 13. obvodu. Byl postaven v letech 19581960 jako první obytný mrakodrap v Paříži. Stavba je od roku 1994 chráněná jako historická památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavba mrakodrapu byla původně součástí urbanistického projektu, který měl spojit Rue Croulebarbe s Avenue de la Sœur-Rosalie. ale projekt byl opuštěn, protože RATP odmítl výstavbu lávky nad kolejištěm depa. Stavbu projektoval architekt Édouard Albert a jeho spolupracovníci Robert Boileau a Jacques Henri-Labourdette.

Budova byla v roce 1994 zanesena na seznam historických památek z iniciativy Anne Coutine, urbanistky a dcery architekta budovy Édouarda Alberta.

V roce 2005 budova prošla renovací, kterou vedla architektka Gorka Piqueras.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stavba je výrazně odlišná od okolních budov co do výšky i architektonického stylu. Tour Albert má výšku 67 metrů, 23 podlažích a 110 apartmánů. Jeho podpěrná konstrukce je vyrobena z dutých ocelových trubek o průměru 19,1 až 21,6 cm naplněných betonem. Konstrukce je zesílena dvojitým podélným mezikružím a křížením do X. Tato trubicovitá struktura, částečně viditelná na fasádě, je charakteristická pro Albertovy stavby, jako je kampus Jussieu. Na fasádě se střídají okna a panely z nerezové oceli.

V 6. patře se nachází terasa s plochou 600 m2. Původně měla být přístupná veřejnosti, ale kvůli zrušení lávky mezi Rue Croulebarbe a Avenue de la Sœur-Rosalie nad linkou metra, nikdy nebyla zpřístupněna. Další terasa je ve 22. patře.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tour Albert na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]