Totenkirchl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Totenkirchl
Totenkirchl od jihu
Totenkirchl od jihu

Vrchol2190 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko - Tyrolsko
PohoříKaisergebirge
Souřadnice
PrvovýstupKarl Babenstuber, Gottfried Merzbacher, Michael Soyer 16. června 1881
Horninavápenec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Totenkirchl je dominantní vrchol vápencového pohoří Kaisergebirge. Pohoří Kaisergebirge leží v rakouské spolkové zemi Tyrolsko patří do skupiny Severních vápencových Alp. Vrchol je vysoký 2190 m n. m. a leží v části tohoto pohoří nazvané Wilder Kaiser.

Název[editovat | editovat zdroj]

Hora získala název podle legendy o obru zvaném Divoký císař a jeho ženě. Obryně zahynula v bílém mraku na Totenkirchlu (mrtvý kostel). Když se nebe rozjasnilo, na vrcholu ležela mrtvá, hlavu měla položenou na skále, vlasy spletené do uzlu, rukama a nohama svírala horu.

Výstup[editovat | editovat zdroj]

Vrchol je turisticky nedostupný. Všech šest desítek výstupů vyžaduje horolezeckou techniku. První úspěšný výstup na vrchol podnikli horolezec Karl Babenstuber, geograf Gottfried Merzbacher a horský vůdce Michael Soyer přezdívaný Steinackerer 16. června 1881.

Nejpopulárnější výstup je Führerweg, obtížnosti 3 UIAA, kudy vede též sestupová trasa po všechny ostatní výstupy. Trasa vede částečně směrem prvovýstupu a byla během století vylepšena. Kombinuje Führerweg, Untere Schmidrinne, Leuchsrinne a Oberer Merzbacherweg.

Na většinu výstupů se vychází od chaty Stripsenjochhaus na sedle Stripsenjoch, případně z údolí od parkoviště na Griesner Alm.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]