Tiplice obrovská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTiplice obrovská
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řáddvoukřídlí (Diptera)
Podřáddlouhorozí (Nematocera)
Čeleďtiplicovití (Tipulidae)
Binomické jméno
Tipula maxima
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tiplice obrovská (Tipula maxima) je největší druh tiplice v Česku.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Typický vzor křídel

Délka těla je 2,7 až 4 cm. Rozpětí křídel 5,5 až 6,5 cm. Hlava je oproti zbytku těla nápadně malá. Tělo bývá světle šedé a samec od samice se odlišuje tak, že samice má na konci zadečku špičaté kladélko. Křídla má lehce mléčně zakalená nebo průhledná a mohou na nich být černé, šedé nebo hnědé vzory. Velmi dlouhé nohy jsou křehké a snadno se odlomí. Larvy mají až 5 cm a jejich zbarvení se pohybuje ve škále od bílé až po světle šedou barvu. Larvy mívají také poměrně silnou pokožku.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se nejvíc ve středních nadmořských výškách a v Česku i střední Evropě je její výskyt běžný. Vyskytuje se blízko u malých vodních toků s bahnitým dnem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Dospělci se objevují v období květen – červenec a jsou aktivní večer při soumraku. Přes den se rádi pohybují na místech ve stínu. Křehké nohy mohou využívat i jako ochranu před predátory. Pokud jsou dospělé tiplice uchopeny za nohu, část končetiny se velmi snadno odlomí a tiplice obrovská tak může snadno uprchnout. Na nohách dospělce je několik určitých míst, ve kterých se noha odlomí, aniž by došlo k vážnějšímu zranění. Larvy se živí rostlinnými zbytky a žijí ve vodním prostředí, obvykle je lze najít na dně. Dospělci mohou přijímat jen tekutou stravu, vodu a nektar.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • REICHHOLF, Josef, ed.; STEINBACH, Gunter, ed. a BELLMANN, Heiko. Motýli a ostatní hmyz. Překlad Karel Hůrka. 1. vyd. Praha: Knižní klub, 2003. 160 s. Zoologická encyklopedie. ISBN 80-242-0672-2. S. 102.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]