Tajemství (film, 2006)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tajemství
Původní názevThe Secret
Země původuAustrálieAustrálie Austrálie
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka90 min
Žánrydokumentární film
svépomoc
ScénářRhonda Byrneová
RežieDrew Heriot
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJohn Hagelin
Ben Johnson
John Gray
Andrew Smith
Joe Vitale
ProdukceRhonda Byrneová
Výroba a distribuce
Premiéra2006
DistribuceNetflix
Tajemství na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tajemství (v anglickém originálu The Secret) je australsko-americký pseudovědecký dokumentární film z roku 2006. Film se skládá ze série rozhovorů, jejichž cílem je demonstrovat tzv. Nové myšlení, které říká, že vše, co člověk chce nebo potřebuje, může být uspokojeno věřením ve výsledek, opakovaným přemýšlením o něm a udržováním pozitivních emočních stavů. To vše má „přilákat“ požadovaný výsledek.

Film a následné vydání stejnojmenné knihy vzbudily zájem mediálních osobností jako jsou Oprah Winfreyová, Ellen DeGeneresová a Larry King. Získal také velkou kontroverzi a kritiku za svá tvrzení a byl parodován v televizních pořadech.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Tajemství používá dokumentární formát k představení konceptu s názvem „zákon přitažlivosti“. Jak je popsáno ve filmu, hypotéza „Zákon přitažlivosti“ předpokládá, že pocity a myšlenky mohou přitahovat události, pocity a zkušenosti, od fungování vesmíru až po interakce mezi jednotlivci v jejich fyzických, emocionálních a profesionálních záležitostech. Film také naznačuje, že lidé v silných pozicích mají silnou tendenci tento ústřední princip před veřejností skrýt.

Učitelé zákonu přitažlivosti[editovat | editovat zdroj]

Film zahrnuje rozhovory s jednotlivci, kteří se označují za profesionály a autory v oblasti kvantové fyziky, psychologie, metafyziky, koučování, teologie, filozofie, financí, feng-šuej, medicíny a osobního rozvoje, kterým se říká „tajní učitelé“. Někteří z nich na svých webových stránkách propagují film a jeho vztah k němu. V několika krátkých vystoupení osoby nemluví při rozhovorech přímo o „zákonu přitažlivosti“, takže jeho vliv předpokládají diváci.

Lidé, kteří se na zákon přitažlivosti zaměřují jsou ve filmu vyzpovídáni a později byli představeni v prominentních amerických televizních pořadech, jsou to John Assaraf,[1] Michael Beckwith,[2] John Demartini,[3] Bob Proctor,[4] Jack Canfield,[5] James Arthur Ray, Joseph Vitale,[6] Lisa Nicholsová, Marie Diamondová, John Gray a Bob Doyle. Mezi další účastníky filmu, kteří hovořili o své silné víře v zákon přitažlivosti, patří Esther Hicksová a Jerry Hicks[7] (pouze původní vydání),[8] Mike Dooley, David Schirmer a Marci Shimoff. Jiní dotazovaní ve filmu, kteří vyjadřují velmi podobné názory bez použití výrazu „zákon přitažlivosti“, zahrnují Leea Browera (člena představenstva WorldVuer), Hale Dwoskinovou, Boba Doyleho, Cathy Goodmanovou, Morrise E. Goodmana, Johna Hagelina, Billa Harrise,[9] Bena Johnsona,[10] Loral Langemeierovou, Denise Waitleye, Nealea Donalda Walsche, Johna Graye a Freda Alana Wolfa. Autoři bestselleru NY Times, The Passion Test, Janet Bray Attwoodová a Chris Attwood, nejsou ve filmu uváděni, ale uspořádali 36 z 52 rozhovorů pro tento film. Attwoodovi jsou zahrnuti do titulků na konci filmu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. John Assaraf Neurogym Review & Brain-A-Thon Host. The Law Of Attraction [online]. [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Michael Beckwith. The Law Of Attraction [online]. [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Dr. John DeMartini. The Law Of Attraction [online]. [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Bob Proctor, Law of Attraction Teacher From 'The Secret' Movie. The Law Of Attraction [online]. [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Jack Canfield: Law Of Attraction Teacher, Coach & Best-Selling Author. The Law Of Attraction [online]. [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Joe Vitale - Law Of Attraction Author, Coach & Teacher. The Law Of Attraction [online]. [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. SALKIN, Allen. Shaking Riches Out of the Cosmos (Published 2007). The New York Times. 2007-02-25. Dostupné online [cit. 2021-02-07]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  8. https://www.youtube.com/watch?v=CFp-iPSPplE [online]. [cit. 2021-04-28]. Dostupné online. 
  9. Centerpointe Research Institute Home. Centerpointe [online]. [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Island Gratitude [online]. 2019-12-28 [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. (anglicky)