Stelios Kazantzidis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stelios Kazantzidis
Základní informace
Narození29. srpna 1931
Athény
Úmrtí14. září 2001 (ve věku 70 let)
Athény
Žánrylaïko
Povolánízpěvák
VydavatelMinos EMI
Manžel(ka)Marinella (1964–1966)
Vaso Kazantzidou (1982–2001)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stelios Kazantzidis (řecky Στέλιος Καζαντζίδης; 29. srpna 1931 Athény14. září 2001 Athény) byl řecký zpěvák tradičního řeckého stylu laika.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v athénské čtvrti Nea Ionia, jak syn vyhnaných maloasijských Řeků z Turecka.[1] Jeho matka pocházela z města Smyrna, otec byl zedník a pocházel z Pontu. Po příchodu do Řecka žila rodina v chudobě. Kazantzidis musel pracovat už jako mladý, aby se rodina uživila. V dospělosti pracoval jako dělník a prodavač. Už jako mladý se naučil hrát na kytaru, jeho učitel byl slepý hudebník Stelios Chrisinis. Kazantzidise objevil náhodou jeden producent, když ho slyšel zpívat si během práce. První album vydal v roce 1952, ale slávu mu přineslo až druhé album vydané ve spolupráci s producentem a skladatelem Jannisem Papaioannuoem nazvané Oi Valitses. Následně začal spolupracovat se známou řeckou zpěvačkou Marinellou. V květnu 1966 se Stelios a Marinella stali manželi. Jejich manželství netrvalo dlouho, ale zůstali přáteli. Zlatou érou Kazantzidisovy kariéry byla 60. léta, kdy se definitivně utvořil a široce zpopularizoval hudební styl laika. Kazantzidis byl hrdý na svůj pontský původ, zpíval i tradiční pontské písně a stal se ikonou pontských Řeků a řeckých přistěhovalců z Malé Asie vůbec.[2] Jejich těžkou životní situaci vystihl v písni Patera s proslaveným veršem „Sa xena ime Ellin, sin Elladan xenos“ („V cizině jsem Řek, v Řecku cizinec“). Několik písní nazpíval i v turečtině.

V roce 1971 složil hymnu fotbalového klubu AEK Athény.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stelios Kazantzidis na slovenské Wikipedii.

  1. CHRYSOPOULOS, Philip. Stelios Kazantzidis: The Voice of Post-War, Poverty-Stricken Greece | GreekReporter.com [online]. [cit. 2020-10-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Stelios Kazantzidis | Greek singer. Encyclopedia Britannica [online]. [cit. 2020-10-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]