Squall tower

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Squall tower
Chybí zde svobodný obrázek
Účel stavby

kanceláře, bydlení

Základní informace
ArchitektHayri Atak Architectural Design Studio
Technické parametry
Výška střechybude oznámena
Poloha
AdresaDubaj, Spojené arabské emirátySpojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty
Další informace
Webhttps://hayriatak.com/en/projects-item/parametric-skyscraper-design/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Squall tower je koncept mrakodrapu od studia Hayri Atak Architectural Design Studio. Mrakodrap má stát ve městě Dubaj. Bude se otáčet kolem vlastní osy. Jeho tvar je inspirovaný větrnými elektrárnami.[1] Podle autorů se otočí jednou za 48 hodin.[2] Měl by vytvářet elektrickou energii z větru, ale otáčet se bude i za bezvětří. Vzhledem k tom, že jde o koncept, nejsou mnohé informace zcela vyjasněné.[3]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Mrakodrap se skládá ze tří listů, ve kterých se nacházejí interiéry.Tyto tři listy jsou propojeny se středovým válcem, kterým jsou vedeny všechny rozvody a technické zařízení. Celá budova je prosklená. Mrakodrap by měl být multifunkční, proto zatím není jisté, co bude hlavním účelem mrakodrapu.[4] Celý mrakodrap stojí na základové platformě, která slouží k propojení se zbytkem města.[3]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Podle tvůrců mrakodrapu bude využití záležet na budoucím majiteli. V mrakodrapu se však bude nacházet restaurace, byty a kanceláře. Na vrcholu budovy se bude nacházet helipad.[5] Mrakodrap bude sloužit i k turistickým účelům.

Design[editovat | editovat zdroj]

Mrakodrap byl vytvořen tak, aby doplňoval panorama Dubaje, ale zároveň byl optimální právě pro výrobu elektrické energie z větru. Důležitý bod byl, aby se mrakodrap mohl otáčet.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název mrakodrapu je odvozen od anglického squall, což v překladu znamená poryv nebo nápor větru. Tento název souvisí s jedním z účelů stavby - vytvářením elektrické energie.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Squall Tower – İç Mimarlık | Mimarlik | Tasarım | Ofisi | İstanbul [online]. [cit. 2021-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-02-04. (anglicky) 
  2. GOYAL, Nidhi. Industry Tap [online]. 2021-01-28 [cit. 2021-02-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c Architekti vymysleli mrakodrap, který se otáčí kolem své osy jako větrná turbína. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2021-02-05]. Dostupné online. 
  4. Inceptive Mind [online]. 2021-02-04 [cit. 2021-02-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. SHETH, Sarang. This turbine-shaped skyscraper in Dubai is designed to rotate with the wind! | Yanko Design [online]. [cit. 2021-02-05]. Dostupné online. (anglicky)