Snovačkovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSnovačkovití
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádpavouci (Araneae)
Podřáddvouplicní (Labidognatha)
NadčeleďAraneoidea
Čeleďsnovačkovití (Theridiidae)
Sundevall, 1833
Areál rozšíření
rody

velké množství, viz text

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Snovačkovití (Theridiidae) je druhově velmi bohatá čeleď pavouků, zahrnuje více než 2 000 druhů, v našich podmínkách se můžeme setkat s přibližně 60 druhy.

Zadeček snovaček je kulovitý a bývá ve srovnání s hlavohrudí poměrně velký. Nejtypičtějším znakem všech snovaček je řada pilovitých brv na spodní straně chodidlových článků posledního páru noh. Souvisí s přítomností speciálních lepových žláz, jejichž sekret právě těmito brvami stírá ze snovacích bradavek a vrhá jej na vlákna své sítě v rámci příprav své pavučinové pasti, nebo přímo na lapenou kořist, čímž omezuje její pohyb před zaútočením. Chelicery bývají relativně malé. Velikost snovaček kolísá od 1 do 14 mm.

Některé druhy snovaček dokážou stridulovat (vyluzovat zvuk) – zadní okraj jejich hlavohrudi je rýhovaný a přes tyto rýhy může pavouk přejíždět drobnými ostny, umístěnými na přídi zadečku, což má za následek generování zvuku, který je v případě Snovačky pokoutní (Steatoda bipunctata) vnímatelný i pro lidské ucho.

Sítě snovaček bývají různě velké, vždy mají ale podobu trojrozměrné sítě vláken, která je vybudovaná mezi stébly trav, nebo větvičkami stromů či keřů.

Nejznámější druhy snovaček[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]