Sněžný potok (přítok Ličné)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sněžný potok
Základní informace
Délka toku5,945 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Královéhradecký kraj - Žacléř)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Úpa
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sněžný potok je potok v Krkonoších, pramenící na luční enklávě Sněžné Domky na Rýchorách. Je pravostranným přítokem říčky Ličné.

Sněžný potok pramení v nadmořské výšce 960 m u jedné ze dvou chalup na luční enklávě Sněžné Domky na severovýchodním svahu Dvorského lesa na Rýchorách. Na prvním úseku teče prudkým spádem Černou roklí k severovýchodu do dolní části vesnice Rýchory (Žacléř), kde se stáčí k jihovýchodu a pod horskou chatou Ozon jej posílí levostranný přítok Vizovský potok, sbírající vodu z údolí vsi Rýchory a osady Vizov. Poté vody Sněžného potoka dotečou Sněžným údolím do Prkenného Dolu, kde potok protéká těsně okolo kaple svaté Anny.

Rybník na Sněžném potoce v Prkenném Dole
Rybí přechod u rybníka v Prkenném Dole

Asi půl kilometru za obcí je na potoce vybudován rybník, který původně sloužil jako zásobárna vody pro později zaniklý mlýn. U rybníka je vybudováno posezení a ohniště, jeho rekreační využití je ale limitováno velmi studenou vodou Sněžného potoka.[1] Protože hráz rybníka představuje bariéru pro migraci pstruhů, byl v roce 2007 na levé straně rybníka zbudován obtokový rybí přechod.[2]

Potok se vlévá do Ličné v Malém Křenově, místní části Bernartic, v nadmořské výšce 440 m.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rybník Prkenný Důl. www.zacler.cz [online]. [cit. 2022-11-08]. Dostupné online. 
  2. S.R.O, Turistika cz. Prkenný Důl – rybník a rybí přechod na Sněžném potoce. www.turistika.cz [online]. [cit. 2022-11-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]