Smrtonosná past

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smtonosná past
Původní názevDie Hard
Země původuUSA USA
Jazykyangličtina, němčina
Délka131 min.
Žánryakční thriller, krimi
PředlohaNothing Lasts Forever
NámětRoderick Thorp
ScénářJeb Stuart, Steven E. de Souza
RežieJohn McTiernan
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleBruce Willis, Bonnie Bedelia, Alan Rickman, Paul Gleason, Reginald VelJohnson, Alexander Godunov, William Atherton, Hart Bochner, James Shigeta, Clarence Gilyard Jr., Grand L. Bush
ProdukceTwentieth Century Fox,
HudbaMichael Kamen
KameraBrian Armstrong
StřihJohn F. Link, Frank J. Urioste
Výroba a distribuce
Produkční společnostiSilver Pictures
Gordon Company
20th Century Studios
Rozpočet28 000 000 dolarů
Tržby138 708 852 dolarů
Přístupnost12
Ocenění4x nominace na Oscara, Cena Japonské Akademie, BMI Film Music (Nejlepší hudba), Modrá stuha (jazyky), Nominace (Edgar), Hochi Film Award, Kinema Junpo Award, Zlatá cívka
Předchozí a následující díl
Smrtonosná past 2
Smtonosná past na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Smrtonosná past (anglicky Die Hard) je americký akční film z roku 1988 režírovaný Johnem McTiernanem. Snímek mezinárodně proslavil herce Bruce Willise, který se objevil v titulní roli coby newyorský policista John McClane, a Alana Rickmana, jenž ztvárnil německého teroristu Hanse Grubera, hlavního anitagonistu filmu. V obsazení je dále doplnili Bonnie Bedelia, Reginald VelJohnson, Paul Gleason, Alexander Godunov či Wiliam Atherton.

Smrtonosná past se stala se jedním z milníků akčního žánru, získal si miliony fanoušků po celém světě a položila základ stejnojmenné úspěšné akční série o pěti filmech.[1] Díky zasazení do období Vánoc je také mnohými vnímána jako vánoční klasika, ačkoliv tento titul bývá často zpochybňován a jsou o něm vedeny diskuze.[2]

Film byl nominován na 4 Oscary v kategoriích vizuální efekty, střih, zvuk a střih zvukových efektů.[3] Jeho rozpočet činil 28 milionů dolarů, tržby dosáhly celosvětově více než 138 milionů dolarů. Film obsahuje nemálo vulgarismů (zazní v něm 82 sprostých slov). Byl ohodnocen body na IMDb: sex a nahota (7/10) s násilí (8/10).[4]

Děj[editovat | editovat zdroj]

FOX Plaza, ve filmu Nakatomi Plaza.

Newyorský policista John McClane (Bruce Willis) přijíždí do Los Angeles na Vánoce za svou manželkou Holly, která se zrovna účastní vánočního večírku v rozestavěném mrakodrapu firmy Nakatomi. Vybírá si však špatný čas, neboť budovu obsadí němečtí teroristé v čele s Hansem Gruberem (Alan Rickman) a zajme všechny účastníky vánoční párty včetně jeho ženy. McClane se jakožto policista se rozhodne jednat a tím začíná jeho osobní a osamocený boj proti teroristům, jejichž skutečným cílem je sejf, v němž se nachází 600 milionů dolarů.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Bruce Willis Detektiv John McClane
Alan Rickman Hans Gruber
Alexander Godunov Karl Vreski
Bonnie Bedelia Holly Gennero McClane
Reginald VelJohnson Sgt. Al Powell
Clarence Gilyard Jr. Theo
Paul Gleason Chief Dwayne T. Robinson
William Atherton Richard Thornburg
Hart Bochner Harry Ellis
Robert Davi Speciální agent Johnson
Grand L. Bush Agent Johnson
De'voreaux White Argyle
James Shigeta Joseph Yoshinobu "Joe" Takagi
Rick Ducommun Walt the engineer
Dennis Hayden Eddie
Al Leong Uli
Andreas Wisniewski Tony Vreski
Taylor Fry Lucy McClane
Noah Land John McClane Jr.
Bruno Doyon Franco
Hans Buhringer Fritz
Gary Roberts Heinrich
Lorenzo Caccialanza Marco
Joey Plewa Alexander
Wilhelm von Homburg James
Gerard Bonn Kristoff

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Smrtonosná past měla být prezentována jako Rambo v mrakodrapu a navázat na úspěch filmů o veteránovi z války ve Vietnamu. John McTiernan byl povolán jako režisér kvůli svému nedávnému úspěchu s Predátorem (1987).

Hlavní role byla nabídnuta mnoha hereckým hvězdám, včetně Sylvestera Stallona, Harrisona Forda, Arnolda Schwarzeneggera, Mela Gibsona, ale i některým starším hercům (Paul Newman, Al Pacino, Clint Eastwood).[5] Nakonec ji ovšem získal Bruce Willis, tehdy v povědomí diváků jen ze seriálu Měsíční svit.[6]

Natáčení probíhalo téměř výhradně v okolí a ve vnitřních prostorech losangeleského mrakodrapu Fox Plaza.[7]

Přijetí a odkaz[editovat | editovat zdroj]

Přestože diváci přijali Smrtonosnou past velmi kladně, hodnocení kritiků se původně rozcházela. Všeobecně chválena byla McTiernanova režie a výkon Alana Rickmana. Zato Willisův výkon se stal předmětem mnoha diskuzí.

Dnes je snímek považován za jeden z nejlepších akčních filmů vůbec. John McClane vytvořil nový typ akčního hrdiny; zranitelného člověka s průměrnou figurou, s nímž se diváci snáze ztotožní. Podobně se mluví o Hansi Gruberovi, coby inteligentnímu a vzdělanému padouchovi, v kontrastu s excentrickými šílenci populárními v akčních filmech do té doby.

Film vynesl jak Bruce Willise, tak Alana Rickmana mezi hollywoodskou elitu a výrazně se zasloužil o příliv akčních filmů v 90. letech, z nichž mnohé i výrazně ovlivnil (Přepadení v Pacifiku, Cliffhanger, Nebezpečná rychlost).

Roku 2017 byl zařazen do amerického Národního filmového archivu a označen jako kulturně, historicky či vizuálně významný.[8]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bílé tílko, krvavé nohy a hrdina z lidu. Smrtonosná past před 35 lety změnila akční žánr | Kinobox.cz. www.kinobox.cz [online]. [cit. 2023-09-30]. Dostupné online. 
  2. Is 'Die Hard' a Christmas Movie? The Star of 'A Christmas Story' Debates A 'Die Hard' Filmmaker. Peoplemag [online]. [cit. 2024-01-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Smrtonosná past (1988). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  4. MCTIERNAN, John. Die Hard. [s.l.]: Twentieth Century Fox, Gordon Company, Silver Pictures Dostupné online. IMDb ID: tt0095016 event-location: United States. 
  5. DIMANNA, Daniel. Die Hard: Every Actor Who Almost Played John McClane. ScreenRant [online]. 2021-07-10 [cit. 2023-09-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti: Hlavní padouch neuměl pořádně střílet!. cool.iprima.cz [online]. [cit. 2023-09-30]. Dostupné online. 
  7. Kde se natáčel film Smrtonosná past | Die Hard | Filmová místa.cz. www.filmovamista.cz [online]. [cit. 2023-09-30]. Dostupné online. 
  8. Complete National Film Registry Listing | Film Registry | National Film Preservation Board | Programs | Library of Congress. Library of Congress, Washington, D.C. 20540 USA [online]. [cit. 2023-09-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]