Signál (Podorlická pahorkatina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Signál
Vrch Signál s rozhlednou Na Signálu: pohled od jihu
Vrch Signál s rozhlednou Na Signálu: pohled od jihu

Vrchol505[1] m n. m.
Prominence49 ↓ U Hájku
Izolace3,1 km → Končinský kopec
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříPodorlická pahorkatina / Náchodská vrchovina / Červenokostelecká pahorkatina
Souřadnice
Signál
Signál
PovodíMetuje
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Signál je vrchol v České republice ležící v Podorlické pahorkatině.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Signál se nachází východně od Slavíkova asi 1,5 kilometru jihozápadně od Hronova a pět kilometrů severně od Náchoda. Je součástí výrazného hřebenu Červenokostelecké pahorkatiny táhnoucího se severojižním směrem mezi oběma výše zmíněnými městy. Signál je výraznějším vrcholem v jeho severní části.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Vrch spadá do povodí řeky Metuje, která protéká pod jeho východním svahem. Západní svah odvodňují potoky vlévající se do jejího pravého přítoku Radechovky.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Kromě několika nevelkých křovisek pokrývá vrcholovou partii souvislé pole. Prudký východní svah spadající do údolí Metuje je zalesněn. Díky absenci vyššího porostu je z vrcholu dobrý kruhový rozhled.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Západně od vrcholu je svahem vedena silnice Náchod – Pavlišov – Hronov, ze které zde odbočuje silnice do Slavíkova a Horní Radechové. Východně prochází účelová asfaltová komunikace napojená v obou koncích na výše uvedenou silnici, kterou sleduje červeně značená Jiráskova cesta rovněž spojující Náchod s Hronovem. Severovýchodně od vrcholu prochází rozcestím se žlutě značenou trasou 7250 Horní Radechová - Velké Poříčí.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Ve vrcholovém prostoru stojí dvojice těžkých objektů vybudovaných v rámci výstavby československého opevnění proti nacistickému Německu před druhou světovou válkou. Pěchotní srub T-S 1a Kóta A stojí přímo v prostoru vrcholu a pěchotní srub T-S 1b Kóta B stojí v prostoru kóty 496 m.[2] Kromě nich zde stojí volně přístupná rozhledna Na Signálu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Geoprohlížeč: Základní topografická mapa ČR 1 : 5 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2023-11-03]. Dostupné online. 
  2. Eduard Stehlík a kolektiv - Lexikon těžkých objektů československého opevnění z let 1935-38 (Ing. Jan Škoda - FORTprint, Dvůr Králové nad Labem, 2001, ISBN 80-86011-13-5)