Shirley Clarkeová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Shirley Clarke)
Shirley Clarkeová
Narození2. října 1919
New York
Úmrtí23. září 1997 (ve věku 77 let)
Boston
Příčina úmrtícévní mozková příhoda
Alma materStephens College
New Lincoln School
Povolánífilmová režisérka, filmová producentka, střihačka, scenáristka, video umělkyně a režisérka
OceněníMaya Deren Award (1989)
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Shirley Clarkeová, rodným jménem Shirley Brimbergová (2. října 1919 New York23. září 1997 Boston) byla americká filmová režisérka, představitelka avantgardního hnutí „new american cinema“.[1]

Pocházela z rodiny židovských přistěhovalců z Polska, její sestrou byla spisovatelka Elaine Dundyová. Od dětství se věnovala modernímu tanci, studovala u Marthy Grahamové a vystupovala v Young Women's Hebrew Association.

Pracovala jako choreografka, k filmu se dostala přes natáčení dokumentů o tanečním umění. Ve svých dílech experimentovala s jazzovou hudbou a vizualitou abstraktního expresionismu, patřila k nezávislým umělcům z Greenwich Village a byla mezi zakladateli organizace The Film-Makers' Cooperative. Její nejznámější filmy byly natočeny v duchu cinema verité: černým humorem oplývající pohled do prostředí narkomanů Spojka podle divadelní hry Jacka Gelbera a zpověď příslušníka harlemského mládežnického gangu Chladný svět podle románu Warrena Millera (česky vyšel pod názvem Prezydent Krokadýlů. V roce 1963 získala za dokumentární film o básníkovi Robertu Frostovi Oscara.[2]

Kromě režie se věnovala také produkci a střihu, hrála menší role ve filmech Galaxie, Lions Love a Up Your Legs Forever, patřila k průkopníkům videotechniky. V letech 1975 až 1985 byla profesorkou filmové vědy na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Angažovala se ve feministickém hnutí a podporovala právo na potrat.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Experimentální film II – 25fps [online]. [cit. 2020-01-07]. Dostupné online. 
  2. Clarkeová Shirley. leporelo.info [online]. [cit. 2020-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-22. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]