Schloss Gripsholm

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schloß Gripsholm
Původní názevSchloß Gripsholm
Země původuNěmeckoNěmecko Německo
Jazykněmčina
Délka95 minut
Žánryromantický, komedie
NámětKurt Tucholsky
ScénářHerbert Reinecker
RežieKurt Hoffmann
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJana Brejchová
Walter Giller
Hanns Lothar
Nadja Tillerová
Agnes Windeck
Carl-Gustaf Lindstedt
Ekkehard Fritsch
ProdukceGeorg Richter
HudbaHans-Martin Majewski
KameraRichard Angst
StřihKurt Hoffmann
Ursula Kahlbaum
Výroba a distribuce
Premiéra1963
DistribuceIndependent Film GmbH
Schloß Gripsholm na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Schloß Gripsholm je západoněmecká romantická komedie, natočená v roce 1963 podle stejnojmenného románu Kurta Tucholskyho z roku 1929. V Československu byl film promítán pod českým názvem Zámek Gripsholm. V hlavní ženské roli se objevila česká herečka Jana Brejchová. Jejího milence si zahrál Walter Giller. [1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Když spatří mladý spisovatel Kurt (Walter Giller) z okna svého nakladatele krásnou mladou sekretářku Lydii (Jana Brejchová) neváhá ani okamžik: vtrhne do její kanceláře a pozve ji na večeři. Oba od té doby spolu tráví každou volnou chvilku a jednoho dne se mladí milenci rozhodnou pro společnou dovolenou ve Švédsku, což má být splněním jejich životního snu.

Už na lodi plující z Hamburku do Stockholmu jsou oba učarováni krásami moře. Švédskou metropoli však brzy opustí a své hnízdečko lásky naleznou v malebném zámku Gripsholm u jezera Mälaren. Zde si může mladý pár dosyta užít procházek, plavání, smíchu a lásky.

Poté se ohlásí Kurtův přítel Karlchen (Hanns Lothar), veselý, vtipný mladý muž, jenž je Kurtovou milou naprosto nadšem. Nikdy by však nepomyslel na to, aby jakkoliv zasahoval do jeho milostného života. Po jeho odjezdu se ale dostaví nejlepší Lydiina přítelkyně krásná Billie (Nadja Tillerová). Pro Kurta je moderní Billie něčím jako zkušenější variací jeho Lydie. Lydia si Kurtova chování dobře všímá, nedá ale najevo ani kapku žárlivosti a naopak Kurta vybídne, aby se svým citům nebránil.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Film se natáčel na originálních místech, včetně švédského zámku Gripsholm, což byla v šedesátých letech pro mladou Janu Brejchovou nevídaná možnost poznat svobodný svět.
  • Stejná literární předloha byla zpracována znovu v roce 2000, kdy podle ní natočil režisér Xavier Koller snímek Gripsholm, tentokrát i s původním politickým podtextem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]