Scandicci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Scandicci
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška47 m n. m.
StátItálieItálie Itálie
Scandicci
Scandicci
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha59,7 km²
Počet obyvatel49 390 (2023)[1]
Hustota zalidnění827,3 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.comune.scandicci.fi.it
Telefonní předvolba055
PSČ50018
Označení vozidelFI
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Scandicci je italská obec s 50 tisíci obyvateli v Metropolitním městě Florencie v oblasti Toskánsko. Leží kolem 6 km jihozápadně od Florencie na Arnu a jeho přítoku Greve. V jižní části se území obce dotýká říčka Pesa. Místní části jsou Badia a Settimo, Capannuccia, Casellina, Granatieri, Le Bagnese, Mosciano, Olmo, Pieve a Settimo, Rinaldi, San Colombano, San Martino alla Palma, San Michele a Torri, San Vincenzo a Torri, Santa Maria a Marciola, Scandicci Alto, Vingone a Viottolone.

Části Badia a Settimo a Mosciano obývali již Římané. Název Scandicci pravděpodobně pochází z latinského slova scandere (povstat, stoupat). Římské archeologické naleziště Molino San Vincenzo je také nedaleko. Skutečná historie obce Scandicci začíná územní reformou velkovévody Leopolda I. roku 1774, kdy spojil obce Casellina (dnes Settimo) a Torri (Pian de 'Cerri, San Vincenzo a Romola) pod názvem Casellina e Torri. V letech 1869/97 byla postavena radnice Palazzo Comunale, následovaná náměstími Piazza Piave (1876) a Piazza Matteotti (1879). Tok řeky Greve byl v roce 1929 změněn a vzniklo náměstí Piazza Marconi.[2]

Anglický spisovatel D. H. Lawrence od roku 1926 vlastnil ve Scandicci vilu, ve které mj. napsal svůj poslední román Milenec lady Chatterleyové.

Klášter San Salvatore a Settimo

K pamětihodnostem patří klášter San Salvatore a Settimo a historická vila Villa Castel Pulci, dnes sídlo školy Scuola superiore della magistratura.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Scandicci na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]