Sarajka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sarajka
Kostra budovy před demolicí v roce 2005
Kostra budovy před demolicí v roce 2005
Poloha
AdresaSarajevo, Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sarajka (známý též pod názvem Unima) byl jedním z hlavních obchodních domů Sarajeva v dobách socialistické Jugoslávie. Zničen byl během Obléhání Sarajeva a na jeho místě se dnes nachází moderní nákupní centrum BBI Centar.

Historie stavby[editovat | editovat zdroj]

Obchodní dům byl budován na přelomu let 1974-1975 podle projektu Vladimira Zarahoviće na místě původní kulturní kavárny Istra. V souvislosti s obchodním domem vzniklo i nové náměstí na půl cesty od čtvrti Baščaršija a Marijin dvor.[1]

Slavnostně byl otevřen dne 6. dubna 1975. Přestože byl obchodní dům ve své brutalistické podobě považován víceméně za nevhodný pro historickou architekturu města, a lidé si na něj zvykali jen pomalu, stal se v období před vypuknutím války v Bosně a Hercegovině jedním ze symbolů města. Podle své barvy, tvaru a půdorysu získal přezdívku modrá sněhová vločka.[2] Místní obyvatelé ji také říkali posměšně "největší policejní stanice na světě".[3]

Budova byla poničena v roce 1992; po skončení konfliktu nebyla obnovena, a její pozůstatky (betonová kostra) byly strženy před výstavbou nového obchodního domu, který byl postaven na stejném místě ve 21. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu exyugoslavija.com (bosensky). exyugoslavija.com [online]. [cit. 2016-03-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-06. 
  2. Článek na portálu radiosarajevo.ba (bosensky). www.radiosarajevo.ba [online]. [cit. 2016-03-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-07. 
  3. Článek na portálu sarajevo.travel (anglicky)

Související články[editovat | editovat zdroj]