Sacha de Boerová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sacha de Boerová
Narození9. dubna 1967 (57 let)
Amsterdam
Alma materAmsterdamská univerzita
Povolánífotografka, televizní moderátorka a novinářka
Významná dílaNOS Journaal
Webová stránkawww.sachadeboer.nl
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sacha de Boerová (nepřechýleně Sacha de Boer; * 9. dubna 1967, Amsterdam, Nizozemsko) je nizozemská fotografka, moderátorka a bývalá novinářka. [1][2] V letech 1996 až 2013 byla moderátorkou nizozemského veřejnoprávního zpravodajství NOS Journaal a od roku 2003 působila jako moderátorka zpráv ve 20:00.[3][4]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

De Boerová se narodila jako dcera praktického lékaře a vyrostla ve městě Weesp. Chodila na místní lyceum v Hilversumu.

Vystudovala komunikační vědu na Amsterdamské univerzitě. Její diplomová práce se týkala AT5, místního televizního kanálu v Amsterdamu, kde v roce 1992 pracovala jako redaktorka.

V roce 1994 byla De Boerová hlasatelkou a redaktorkou v Radio 10 a Concertradio. Od června 1994 pravidelně vystupovala v televizi jako hlasatelka pro AT5. V lednu 1995 přešla De Boerová na RTL 5, kde začala číst zprávy. Po půl roce spolupracovala s Rickem Niemanem jako moderátorka nového pořadu Veronica, Veronica's Nieuwslijn. Tento program byl ukončen v roce 1996, protože nepřilákal dostatek diváků. Poté pracovala pro NOS Journaal, od 15. července 2003 jako stálá moderátorka zpravodajství od 20:00. Od listopadu 2002 do konce roku 2003 byla také jednou z pravidelných moderátorek rozhlasového pořadu NOS Výhledy do zítřka. Diváci NOS Journaal, kteří mohli hlasovat pro moderátory v souvislosti s 50. výročím, zvolili De Boerovou jako nejlepší moderátorku, těsně před Harmen Siezen. Poslední významnou událostí, ke které přispěla, bylo jmenování Willema-Alexandra králem Nizozemska. Dne 3. května 2013 představila De Boerová svůj poslední časopis NOS. V září 2016 se vrátila do televize. Uváděla Brandpunt pro veřejnoprávní stanici KRO-NCRV.

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2005 působí De Boerová také jako fotografka. Její práce jsou k vidění na samostatných i skupinových výstavách. Pracovala pro různé časopisy. Její tvorbu charakterizuje především využití přirozeného světla a šerosvitu. Hodně fotografuje portréty jak barevně, tak černobíle. Její umělecká fotografická tvorba je často černobílá. Po ukončení práce moderátorky se fotografování věnuje na plný úvazek. Pracuje mimo jiné pro National Geographic.

Spolu se šéfkuchařem Jacobem Janem Boermou vydává De Boerová kuchařky, přičemž De Boerová se stará o fotografie: Down to earth, Back to basics en Less is more.

Práce ve veřejných sbírkách (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sacha de Boer na anglické Wikipedii.

  1. Sacha de Boer - Beeld en Geluid [online]. [cit. 2022-04-25]. Dostupné online. (nizozemsky) 
  2. GOOS, Maria. Interview: Maria Goos in gesprek met Sacha de Boer [online]. [cit. 2022-04-25]. Dostupné online. (nizozemsky) 
  3. Sacha de Boer stopt bij de NOS. NOS. 5 March 2013. Dostupné online [cit. 25 April 2022]. (nizozemsky) 
  4. Sacha de Boer stopt bij NOS Journaal. Trouw. 5 March 2013. Dostupné online [cit. 25 April 2022]. (nizozemsky) 
  5. Objecten in het Rijksmuseum

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]