Ráztoka (přítok Oravy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ráztoka
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku6,9 km
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-21-04-018
Pramen
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Žilinský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Váh, Orava
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ráztoka je potok na horní Oravě, v západní části okresu Tvrdošín. Je to pravostranný přítok Oravy, měří 6,9 km a je tokem IV. řádu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Oravské Maguře, v podcelku Budín, na severozápadním svahu Priehyb (978,0 m n. m.) v nadmořské výšce přibližně 915 m n. m..

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

V pramenné oblasti teče jihozápadním směrem, po přibrání pravostranného přítoku vycházejícího východně od kóty 1 058,6 m se postupně stáčí a pokračuje jihovýchodním směrem. Vtéká do Oravské vrchoviny, zleva přibírá přítok z jižního svahu Priehyb, zprava přítok z východního svahu Budína (1 222,0 m n. m.) a dále opět zleva postupně tři přítoky: krátký přítok (686,8 m n. m.) z lokality Črchľa, přítok z jižního svahu Javorového vrchu (1 076,1 m n. m.) a přítok pramenící severozápadně od kóty Vrch (717,7 m n. m.). Následně protéká Zemianskou Dedinou, z pravé strany přibírá svůj nejvýznamnější přítok, Hldočín a potok se stáčí na východ, přičemž vytváří oblouk prohnutý na jih. Dále přibírá Suchý potok zleva, mění směr toku na jihovýchod, protéká chatovou oblastí a mezi Nižnou a Tvrdošínem ústí v nadmořské výšce cca 563 m n. m. do Oravy.

Jiné názvy[editovat | editovat zdroj]

  • Priekopa
  • nářečně: Rástoka

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ráztoka (prítok Oravy) na slovenské Wikipedii.