Rumberk (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rumberk
vrchol s přístřeškem, lavičkami a informačními panely
vrchol s přístřeškem, lavičkami a informačními panely
Základní informace
Slohgotický
Výstavba13. století
StavebníkBruno ze Schauenburku
Poloha
Adresavrchol nad vsí Rumberk, Deštná, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Rumberk
Rumberk
Další informace
Rejstříkové číslo památky104922 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rumberk je zřícenina hradu, která leží asi 0,5 km jihovýchodně od obce Deštná v okrese Blansko. Jeho zbytky jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.[1]

Hrad Rumberk byl založen na půdě olomouckého biskupství v době, kdy byl biskupem Bruno ze Schauenburku. Jako první se po hradu uvádí v roce 1274 rytíř Bertold, který přišel s biskupem Brunem z Dolního Saska na Moravu. Tato lenní biskupská država zůstala rodu potomků rytíře Bertolda až do poloviny 14. století. Potom se toto biskupské léno rozdělilo na několik částí a centrum panství s městečkem Rumberk získal roku 1391 Zikmund z Letovic. Hrad Rumberk se však v tomto zápise neuvádí, pravděpodobně došlo k jeho opuštění pro nepotřebnost. Kolem roku 1400 hrad vyhořel a od té doby je pustý.

Roku 2009 proběhl na hradě archeologický výzkum, po kterém byla památka zpopularizována,[zdroj?] připravuje se i její turistické využití.[zdroj?] V současnosti (od roku 2014) jde o upravené místo (vybavené přístřeškem, lavičkami a třemi informačními panely, z toho dvěma oboustrannými), vhodné jako cíl malé vycházky, ze zříceniny není žádné zdivo patrné.

V terénu vyznačené základy hrádku Rumberk

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-09-02]. Identifikátor záznamu 956657659 : Hrad – hrádek Rumberk, archeologické stopy. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]