Rudolec (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Rudolec
zámek v Rudolci
zámek v Rudolci
Základní informace
Slohrenesanční architektura
Poloha
AdresaRudolec, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky17980/7-4412 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Rudolec se nachází ve stejnojmenné obci v okrese Žďár nad Sázavou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jde o čtyřkřídlou patrovou budovu s pilířovitou arkádou v přízemí a otevřenou arkádovou chodbou v 1. poschodí. Zmínky o tomto zámku se datují do 2. poloviny 15. století, a to do roku 1480, kdy zámek vlastnili Šabartové z Rudolce. Ve 2. polovině 15. století byla původní tvrz přestavěna na renesanční zámek Janem Rafaelem Chroustenským z Malovar, který tehdy tzv. Německý Rudolec získal po smrti svého otce Václava Chroustenského z Malovar jako jeden ze statků. V Německém Rudolci žil se svou manželkou, s níž neměl žádné děti. V roce 1597 sepsal Jan Rafael Chroustenský závěť, ve které stanovil Jana – syna Petra Rafaela dědicem. Ten však v roce 1620 konfiskací o svůj majetek přišel.

Jelikož zámek byl Petru Rafaelu Chroustenskému za účast na stavovském povstání zabaven, v roce 1622 bylo panství Německý Rudolec s Černou za 68 000 moravských tolarů odevzdáno Rambaldu XII. z Collalto[1]. Ten svou poslední vůlí z roku 1633 spojil brtnické a rudolecké panství ve fideikomis. Collaltové zámek drželi po následující staletí. Během čsl. pozemkové reformy byl zámek v Německém Rudolci Collaltům konfiskován a odprodán statkáři Lad. Růžičkovi z Černé u Měřína. Nový majitel hodlal v zámku zřídit letní sídlo turistů a návštěvníků Horácka.[2]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současné době, po smrti tehdejšího majitele v 90. letech 20. století, zámek není přístupný veřejnosti a chátrá. Naposledy sloužil jako rehabilitační centrum Zámek Zdraví Rudolec.U zámku se nacházejí zbytky anglického parku, který byl založen v 19. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HOFFMANN, Alois Karel. Městys Brtnice na Moravě. Brtnice: Josef Birnbaum, 1925. S. 8–9. 
  2. Venkov orgán České strany agrární, 23.02.1930, strana 6: Starobylý zámek v Německém Rudolci.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]