Romariswandköpfe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Romariswandköpfe
Rumariswandköpfe a Schneewinkelkopf
Rumariswandköpfe a Schneewinkelkopf

Vrchol3511 m n. m.
Prominence85 m
Poloha
SvětadílEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko
PohoříVysoké Taury
Souřadnice
Romariswandköpfe
Romariswandköpfe
Prvovýstup29.8.1868 Johann Stüdl, Michel Groder, Andreas Kerer
Horninabřidlice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Romariswandköpfe (též Romariswandkopf) (3511 m n. m.) je dvouvrcholová zaledněná hora ve skupině Glocknergruppe (součást Vysokých Taur) v Rakousku. Nachází se na hranici Tyrolska a Korutan nad městečkem Kals am Grossglockner. Na jižním úbočí se nachází ledovec Fruschnitzkees patřící do ledovcového systému Teischnitzkees, na severním úbočí je ledovec Schneewinkel, který je jednou ze zdrojových oblastí nejdelšího rakouského ledovce Pasterze.

Hora je součástí hlavního Taurského hřebenu, který vrcholí nejvyšší horou Rakouska Grossglockner.

Výstupy[editovat | editovat zdroj]

Prvovýstup vykonal pražský obchodník Johann Stüdl a dva horší vůdci Michel Groder a Andreas Kerer z nedalekého Kalsu 29. srpna 1868 od jihu z nově postavené horské chaty Stüdlhütte na sedle Fanatscharte přes ledovec Teischnitzkees a vrchol Teufelskamp. Tento směr je oblíbenou ledovcovou túrou v létě pěšky a na jaře na lyžích.

Prvovýstup severní stěny vykonal další pražský alpinista Karl Kögler a dva horští vůdci Josef Kerer a Peter Huter roku 1876 v sestupu, když se jim podařilo vystoupit z jihu od Stüdlhütte a sestoupit k severu na ledovec Pasterze. Sníh v severní stěně dosahuje strmosti 50°.

Další významné výstupy vedou Severozápadním hřebenem (skalní obtížnost 2 UIAA), Severovýchodní roklí (sníh 55°) a Jihozápadní roklí (nebezpečná lámavá kombinace sněhu 40° a skály 3 UIAA).

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]