Roch Winter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Roch Winter OFM
kněz
Zasvěcený život
Institutfrantiškáni
Sliby 
            dočasnépřed rokem 1716
Svěcení
Službykazatel
Osobní údaje
Datum narozenípřed rokem 1750
Datum úmrtí25. červenec 1815
Místo úmrtíHostinné
Povolánílektor teologie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Roch Winter (? - 1815) byl františkán, kazatel a teolog působící v české františkánské provincii. Narodit se mohl někdy před polovinou 18. století, řádové sliby složil před rokem 1766.[1] Pravděpodobně v klášteře v Hostinném působil Roch Winter v roce 1770 jako lektor teologie připravující františkánské kleriky na kněžskou službu. K výuce používal čtyřdílné kompendium morální teologie Compendium seu Collectio universae Theologiae moralis napsané přibližně o 30 let dříve františkánem Benvenutem Petrem, jenž si ale Roch Winter zřejmě přizpůsobil a přepsal či doplnil podle svých potřeb nebo názorů.[2] Františkán Roch Winter zemřel v Hostinném 25. července 1815.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jako jubilanta (50 let) od řeholních slibů jej uvádí Nekrologium české františkánské provincie, elektronický přepis.
  2. Úplný titul v rukopise dochované učebnice je: „Compendium seu Collectio universae Theologiae moralis a P. F. Benevenuto Petr Ord. Min. S.P. N. Franc.Ref. SS. Theologiae lectore tradita et in IV. partes clarissime distributae Anno 1739[?] et 1732, descriptae a V. P. Rocho Winter Anno 1770“. Uloženo je v provinční knihovně františkánů u P. Marie Sněžné v Praze. Původně pochází z františkánské knihovny v Hostinném (stará signatura M6).
  3. Nekrologium české františkánské provincie. Srov. BAJGER, Matyáš Franciszek. Česká františkánská knižní kultura : knihovny minoritů, františkánů a kapucínů v průběhu staletí. Ostrava, 2007 [cit. 6.2.2015]. Rigorózní práce. FF Ostravské univerzity. Vedoucí práce Nina Pavelčíková. s. 307 (kapitola „Hostinné, klášter františkánů“). Dostupné online.