Reiterova vila (Sarajevo)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reiterova vila
Poloha
AdresaSarajevo, Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila Heinricha Reitera se nachází v bosenské metropoli Sarajevo, na severním svahu nad ulicí Maršála Tita. Vila s adresou Petrakijina 9 stojí hned vedle Mandićevy vily, kde se nacházelo olympijské muzeum. Reiterova vila vznikla na přelomu 19. a 20. století podle návrhu Rudolfa Tönnise, který byl schválen a podepsán českým architektem Karlem Paříkem.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vilu si nechal postavit Heinrich Reiter, syn bohatého obchodníka. Projekt vznikl na pozemku, který Reiter v minulosti koupil. Objekt tvoří suterén, přízemí, první a druhé patro. Výška střechy vily se drží stejné linie, jako je tomu v případě sousední Mandićevy vily. V duchu řady objektů své doby i ona byla dekorována vyřezávanými dřevěnými prvky. Ty byly na přelomu století populární u řady vil i rezidencí, vznikajících po celém Sarajevu a byly ovlivněny alpskou architekturou. Vila má připomínat zámek s nápadnou věží. Dokončena byla roku 1903. Jako jedna z mála vil nebyla koncipována jako samostatně stojící objekt, ale její podoba byla ovlivněna sousední Mandićevou vilou.

Od roku 1914 patřila vila Rafaelu Izraelovi, později byla ve vlastnictví jeho potomků a nakonec rodiny Finci. Po druhé světové válce byl objekt vyňat z znárodnění majetku a rodina Finci v něm žila až do poloviny 80. let 20. století. Následně byl dům prodán rodině Sofićů, kteří zde zřídili dílnu na zpracování drahých kovů. Po válce v 90. letech 20. století se budova stala zastupitelským úřadem Spojeného království v Bosně a Hercegovině.

Od roku 2009 je komplex jednotlivých vil kulturní památkou. Díky tomu, že byl objekt v soukromém vlastnictví, tak byl v průběhu desetiletí dostatečně udržován a nebyla potřebná zásadnější rekonstrukce.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu bnn.ba (bosensky). bnn.ba [online]. [cit. 2018-11-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-11-19. 
  2. Profil souboru vil na stránkách Komise pro ochranu kulturních památek (bosensky)