Quirl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Quirl
Pohled z pevnosti Königstein na Quirl
Pohled z pevnosti Königstein na Quirl

Vrchol350 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátNěmeckoNěmecko Německo (Sasko)
PohoříDěčínská vrchovina
Souřadnice
Quirl
Quirl
Typstolová hora
Horninapískovec
PovodíLabe
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Quirl je 350 m vysoká stolová hora nalézající se na levém břehu řeky Labe na území města Königstein v Saském Švýcarsku asi 2 km jižně od pevnosti Königstein v bezprosřední blízkosti další stolové hory Pfaffenstein. Nachází se na území Chráněné krajinné oblasti Saské Švýcarsko. Na severním svahu Quirlu se nalézá jeskyně Diebskeller, jedna z největších jeskyní v Saském Švýcarsku.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

V městě Königstein začíná červenou tečkou značená turistická stezka, která vede úbočím Quirlu na sousední Pfaffenstein. Vrcholová plošina je snadno přístupná po neznačené cestě („Kanonenweg“).

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Gebiet Königstein, Sächsische Schweiz (= Werte der deutschen Heimat. Band 1). 1. Auflage. Akademie Verlag, Berlin 1957.
  • Roland H. Winkelhöfer: Der Quirl ohne Zweiffel. Eine Heimatkunde der 20 linkselbischen Tafelberge der Sächsischen Schweiz. Verlag DER HÖHLENFORSCHER, Dresden, ISBN 3-00-004380-2.
  • Roland H. Winkelhöfer: Durch Höhlen der Sächsischen Schweiz. Höhlenführer und Katasterdokumentation. (1998/2010) Verlag DER HÖHLENFORSCHER, Dresden, ISBN 3-00-002609-6

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]