Quasi-Zenith Satellite System

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Quasi Zenith Satellite System)
Orbitální dráha pro Quasi-Zenith satelitní systém
Animace pro QZSS satelitní systém

Quasi-Zenith Satellite System (QZSS) je regionální navigační systém pro Japonsko a asijsko-pacifický region. Jedná se o plošně omezenou verzi globálního pozičního systému, jako je například GPS. Poskytuje informace pouze o konkrétní oblasti.

Význam kvazizenitového polohovacího systému[editovat | editovat zdroj]

Při standardním satelitním určováním polohy je pro větší přesnost nutné přijímat signály ze čtyř nebo více družic.

Japonsko však má mnoho horských oblastí a městských periférií lemovaných výškovými budovami a je zde málo nížin, takže je obtížnější příjem ze satelitů s nízkými elevačními úhly nadmořské výšky. Spousta družic standardního systému GPS je pro uživatele obtížně dostupná.

Proto Japonsko vybudovalo svůj kvazizenitový satelitní systém, který má odlišnou dráhu od satelitů GPS a zvyšuje počet dostupných družic pro uživatele v kombinaci s družicemi GPS. Kvazizenitové družice se pohybují ve velkých elevačních úhlech.

Kvazizenitový systém vyžaduje svůj vlastní přijímač. Systém QZSS aktuálně využívá jednu geostacionární družici a tři družice, které se pohybují na vysokých oběžných drahách, mírně eliptických a i proto potřebují vysílat silnější rádiové vlny, než systém GPS. Každá oběžná dráha je od ostatních dvou vzdálena ve sklonu 120°. Díky tomu družice nejsou geostacionární a pro uživatele nezůstávají na jednom místě na obloze. Místo toho utvářejí asymetrické stopy ve tvaru 8, které jsou navrženy, aby zajistily jejich pohyb nad oblastí Japonska a okolí.

Družice[editovat | editovat zdroj]

Družice vyvinula a vyráběla společnost Mitshubishi Electric. První družice s názvem Michibiki 1 byla vypuštěna 11. září 2010.[1]

1. června 2017 byla zprovozněna druhá družice, která kopíruje kvazizenitovou dráhu a třetí družice odstartovala 19. srpna 2017.[2] Tato družice je o 700 kg těžší než předchozí dvě družice a funguje jako geostacionární satelit.

Družice Michibiki 4 odstartovala 10. října 2017[3] z kosmodromu Tanegashima, která se pohybuje taktéž po kvazizenitové dráze.

Vzhledem k dosažení plánované desetileté životnosti satelitu, odstartovala 26. října 2021 náhradní družice za Michibiki 1.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Launch Result of the First Quasi-Zenith Satellite 'MICHIBIKI' by H-IIA Launch Vehicle No. 18 [online]. 2010-09-11 [cit. 2011-12-12]. Dostupné online. 
  2. Launch Schedule – Spaceflight Now [online]. [cit. 2024-05-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Launch Schedule – Spaceflight Now [online]. [cit. 2024-05-24]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]