Průmyslová zóna Cva'im

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
prům. zóna Cva'im
prům. zóna
Cva'im
Lokalizace průmyslové zóny Cva'im

Průmyslová zóna Cva'im (hebrejsky אזור תעשייה צבאים‎, ezor ta'asija Cva'im, též פארק תעשייה צבאים‎ nebo פארק תעשיות צבאים‎, park ta'asija Cva'im či park ta'asijot Cva'im, doslova průmyslový park Cva'im) je průmyslová zóna v severním Izraeli, na pomezí Dolní Galileje, Jordánského údolí a Charodského údolí.

Má plochu 1108 dunamů (110,8 ha) a je provozována oblastní radou Emek ha-ma'ajanot a městem Bejt Še'an.[1] Rozkládá se na východním okraji náhorní planiny Ramat Cva'im, přibližně 5 km severně od Bejt Še'anu a 3 km severoseverovýchodně od vesnice Sde Nachum. Jižně odtud začíná tok vádí Nachal Chamadija. Zóna byla zřízena počátkem 21. století, v letech 2000-2001 jako nová oblast pro podnikatelské a průmyslové aktivity v tomto regionu. Dle stavu z doby okolo roku 2010 zde ale stála zatím jen jediná továrna, a to podnik patřící nedalekému kibucu Bejt ha-Šita, nazvaný BHC Group, situovaný na severní okraj zóny. Na ostatních pozemích odtud k jihu sice ještě žádné podniky nefungovaly, ale byly zde již provedeny inženýrské sítě a komunikační síť.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. פארק תעשיות צבאים [online]. Ministr průmyslu, obchodu a práce Izraele [cit. 2010-11-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-06. (hebrejsky) 
  2. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2010-11-26]. Dostupné online. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]