Portál:Itálie/Místo/1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Červená Bologna

Bologna je hlavním městem regionu Emilia-Romagna a provincie Bologna, toto staré město je také středem oblasti, kde se nejvíce mluví emiliano-romagnolsky (Emigliàn e Rumagnôl) dialektem italštiny.

Toto starobylé univerzitní město je i v současnosti cílem mnoha studentů, kteří mu dodávají kulturní bohatství a nové alternativní názory, jež jí mohou závidět mnohá světová města. Bologna je proslavená také svými věžemi.

Bolognu založili Etruskové pod jménem Felsina. Později se z ní stala římská kolonie, kterou Římané pojmenovali Bononia. Bologna byla jedním z hlavních center obchodu díky síti kanálů, které umožňovaly přepravu velkého množství zboží. Ve středověku se Bologna stala centrem vědění. V roce 1088 byla v Bologni založena univerzita, která je považována za nejstarší v Evropě. V období renesance byla významným městem papežského státu.

V Bologni se narodil vynálezce bezdrátového telegrafu Guglielmo Marconi, v Bologni Luigi Galvani při pokusech s žabími stehýnky objevil základní zákony elektrického proudu.

Bologna je vyhlášená svojí kulinářskou tradicí. Místní bohatá kuchyně se vyznačuje jídly z masa a sýrů. Důležitou součástí místního jídelníčku jsou, stejně jako v ostatních městech oblasti Emilia-Romagna, uzeniny z vepřového masa, především prosciutto (šunka) a mortadella. Místními specialitami z těstovin jsou dobře známé tortellini ve vývaru, lasagne a tagliatelle al ragù. Je nutno podotknout, že známe boloňsnké špagety ve skutečnosti v Bologni neexistují: jsou výmyslem komerční světové kuchyně. Celý článek…