Portál:Film/Herec týdne/17 2011

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Peter Jackson

Mládí[editovat zdroj]

Narodil se 31. října 1961 v Pukerua Bay, pobřežním městě poblíž Wellingtonu na Novém Zélandu. Oba jeho rodiče byli imigranti z Anglie. Jako dítě byl velký filmový fanoušek. Když dal známý jeho rodičům 8 mm filmovou kameru, začal natáčet krátké filmy s jeho kamarády.

V 17 letech zanechal školy a nechal se zaměstnat v jako pomocná síla ve fotolaboratoři. Když si za úspory koupil 16 mm kameru, začal natáček sci-fi komedii, z které brzy v roce 1987 vznikl film Bad Taste – Vesmírní kanibalové. Peter se pod film podepsal vícekrát – kromě režie, scénáře, produkce a kamery se zasloužil i o triky. Dalším filmem byl hororový krvák Meet The Feebles (1989), obsahující například scény jako exploze vnitřností (žaludek, mozek).

Poté přišel Braindead – Živí mrtví (1992), který je považován za nejkrvavější film v dějinách kinematografie. Film získal šestnáct festivalových cen.

V následujících letech se pokusil vymanit se ze škatulky kultovního a nezávislého tvůrce krváků na vkusného a slavného filmaře. Prvním krokem bylo seriózní drama Nebeská stvoření (1994). Tento mistrovský kousek vznikl na základě skutečné události, která v 50. letech otřásla Novým Zélandem. Dvě školačky se natolik sblížily, že začaly být podezřívané z lesbického vztahu. Jejich rodiče se proto rozhodli je od sebe odloučit. Děvčata (jednu z nich si zahrála Kate Winsletová) se proto rozhodla zavraždit matku jedné z nich. Film získal nominaci na Oscara v kategorii nejlepší scénář.

Další film Přízraky (1996) se stal pomyslným krokem do velkého filmového průmyslu – producentem mu byl Robert Zemeckis (režisér Návratů do budoucnosti a Forresta Gumpa. Je to příběh o trochu potrhlém mladíkovi, který se kamarádí s duchy a patřičně to využívá ve svůj finanční prospěch.

Více...