Pojištění na dožití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pojištění na dožití je druh životního pojištění, který zahrnuje výplatu pojistného plnění v případě, že pojištěný dosáhne věku uvedeného ve smlouvě.

Pojistná částka může být pro obě rizika stejná, nebo si klient volí zvlášť pojistnou částku pro případ smrti a zvlášť pro případ dožití. Sjednaná pojistná částka pro případ smrti i dožití je garantovaná, garantované je i minimální zhodnocení.[1] Možná je i varianta s nulovou rizikovou složkou, tedy s nulovým pojistným pro případ smrti, v tomto případě se veškeré zaplacené pojistné (kromě toho, které je použito na poplatky, provize apod.) zhodnocuje ve spořící složce.[2] Zhodnocování peněz a jejich vyplacení při dosažení sjednaného věku připomíná spoření, avšak jsou tu rozdíly. U pojištění na dožití pojišťovna ručí za vklady pojistníků ne výškou skutečného vkladu, ale v závislosti na sjednané pojistné částce, také přerušení placení běžného pojistného je spojeno s určitými sankcemi.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Co byste měli vědět o ŽIVOTNÍM POJIŠTĚNÍ [online]. zlatakoruna.info [cit. 2012-09-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-21. 
  2. Potřebuji životní pojištění? Je to produkt pro mě? [online]. penize.cz, 2007-4-13 [cit. 2012-09-29]. Dostupné online. 
  3. Slovníček pojmů [online]. csobpoj.cz [cit. 2012-09-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-06-15.