Plzeňské listy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plzeňské listy
Plzeňské listy ze dne 8. 3. 1875 zpravují veřejnost o nadcházejících volbách
Plzeňské listy ze dne 8. 3. 1875 zpravují veřejnost o nadcházejících volbách
Základní informace
Datum založení8. března 1875
Datum zániku30. prosince 1911
JazykČeština
Země původuRakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Sídlo redakcePlzeň
Odkazy
ISSN1804-0187
Číslo ČNBcnb001302367
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plzeňské listy byly české noviny, vycházející v letech 18641911, založené nakladatelem a redaktorem Ignácem Scheiblem v Plzni[1]. Po jejich převzetí nakladatelem Janem Robertem Portem fungoval list též jako politický deník Národní strany (staročeši). Od roku 1899 vycházely jako deník.

Historie[editovat | editovat zdroj]

J. R. Port, dlouholetý vydavatel listu

List založil roku 1864 Ignác Schiebl, jako jeden z prvních česky vycházejících periodik v Plzni, městě se silnou jazykově německou populací. Podnik sídlil v Solní ulici č. 256 nedaleko hlavního náměstí. Posléze vycházel pod názvem Plzeňské noviny.

Roku 1875 zakoupil tiskárnu a s ní také redakci Plzeňských listů nakladatel a knihkupec Jan Robert Port. Ten roku 1870 koupil plzeňskou knihtiskárnu od Františka Stejskala-Lažanského a začal vydávat a jako odpovědný redaktor vést několikastranný časopis Český lev, vycházející třikrát týdně. Podnik byl pojmenován Národní knihtiskárna J. A. Port, vedle redakční činnosti se firma zabývala vydáváním a prodejem českých publikací. List se zabýval především zpravodajstvím s domácími, zahraničními a regionálními tématy, rovněž se zde objevovala celá řada názorových článků či agitačních textů, především ve prospěch politiků Národní strany, podobně jako v celostátně vycházejících Národních listech.

V roce 1899 pak došlo k přeměně Plzeňských listů na deník. Svým nákladem byl jedním z nejprodávanějších česky psaných deníků v západních Čechách.

Po Portově smrti roku 1904 vytvořili jeho dědicové spolu s majiteli plzeňských tiskáren Josefem Císařem a Theodorem Ventou akciovou společnost Závody pro průmysl tiskařský a papírnický. Z důvodů ekonomických obtíží bylo nakonec roku 1911 vydávání Plzeňských listů zastaveno.

Významní redaktoři a přispěvatelé[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tiskárna Českého denníku | Objekty | Plzeňský architektonický manuál. pam.plzne.cz [online]. [cit. 2021-01-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]