Pleocomidae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPleocomidae
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádbrouci (Coleoptera)
Podřádvšežraví (Polyphaga)
NadčeleďScarabaeoidea
ČeleďPleocomidae
LeConte, 1861
RodPleocoma
LeConte, 1856
Druhy

26 popsaných druhů

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pleocomidae je čeleď brouků, kteří žijí na západě Severní Ameriky. Je do ní zařazován jen jediný rod, Pleocoma. Tito brouci tráví převážnou část svého života pod zemí a objevují se pouze v období deště nebo sněhu. Ve Spojených státech se jim proto obecně říká rain beetles - dešťoví brouci. Dříve byli brouci této čeledi zařazováni do čeledi Geotrupidae.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Brouci mají oválné robustní tělo, podobné ostatním vrubounovitým broukům. Jejich spodní strana je hustě pokryta dlouhými jemnými chlupy, které pokračují na nohách a k okraji hrudi a krovek (rodové jméno je odvozeno z řeckého pleos - hojný a kome - vlas, chlup). Zadeček je neochlupený a lesklý. Brouci jsou zbarveni od černé do červeno-hnědé barvy, zatímco chlupy mohou být od žluté přes červenou až k černé. Tykadla jsou 11-segmentová se 4-8 lamelovou paličkou na konci, což je více než u ostatních skupin vrubounovitých. Kusadla nejsou funkční, dospělí brouci nepřijímají potravu.

Životní cyklus[editovat | editovat zdroj]

Larva má tvar písmene "C" a krémově bílou barvu, jako ostatní vrubounovití. Larvy se živí kořeny v půdě, často hluboko pod hostitelskou rostlinou. Detaily larválního vývoje jsou známy pouze pro některé druhy; mají devět nebo více instarů a vývoj do plné dospělosti může trvat i 13 let. Koncem léta se larvy zakuklují a dospělá imaga se prodírají na povrch na počátku podzimu nebo zimy, kdy začíná období dešťů, které je typické například pro kalifornské klima; některé druhy brouků se aktivují časně z jara. Samice mají zakrnělá křídla, proto samci létají kolem nich (většinou za deště) a svůj let řídí podle feromonů vydávaných samicemi. Brouci se páří na povrchu nebo v doupatech vyhrabaných samicemi, kam potom samice kladou svá vajíčka. Některé druhy mohou být aktivní pouze jeden den v daném roce.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Brouci rodu Pleocoma jsou rozšířeni od samého jihu státu Washington, přes hory v Oregonu a Kalifornii až po sever Kalifornské zátoky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rain beetle na anglické Wikipedii.

  • Frank T. Hovore, "Pleocomidae", Ross H. Arnett, Jr. a Michael C. Thomas, American Beetles (CRC Press, 2002), vol. 2

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]