Pizzo di Coca

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pizzo di Coca
Pizzo di Coca
Pizzo di Coca

Vrchol3052 m n. m.
Prominence1878 m
Izolace18,9 km
SeznamyUltraprominentní hory
Poloha
StátItálieItálie Itálie
PohoříBergamské Alpy
Souřadnice
Pizzo di Coca
Pizzo di Coca
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pizzo di Coca (též Pizzo Coca) je s výškou 3052 m n. m. nejvyšší hora der Bergamských Alp. Leží jižně od Sondria v italské Lombardii.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Hora se nachází jižně od města Sondrio na severu italské provincie Lombardie. Vypíná se nad obcí Valbondione na severním konci údolí Val Seriana. Spolu se sousedními vrcholy Pizzo di Redorta a Punta di Scais uzavírá velký, na jih otevřený ledovcový kotel (Kar), v jehož severovýchodním výběžku se nachází malé ledovcové jezero Lago di Coca (výška 2108 m n. m.). Těsně pod jižním koncem kotle leží na skalním výběžku Rifugio Coca, výchozí bod k výstupům na vrchol.

Nejvyšší vrchol hory tvoří úzký, téměř horizontální hřeben, jenž nese dva vrcholy: jižní, hlavní vrchol, na němž od roku 1978 stojí vrcholový kříž, a o asi 3 m nižší vrchol severní. V prostoru 600 m vysoké severní stěny se nachází cca 300 m pod severním vrcholem malý ledovec Vedretta dei Marovin. Na západním hřebeni hory leží strmý skalní zub Dente di Coca (3052 m n. m.). Pizzo di Coca je tvořen především ortorulami a jílovitými břidlicemi.

Výstup[editovat | editovat zdroj]

Značená cesta vychází od Rifugio di Coca (1892 m n. m.) přes jihovýchodní hřeben k vrcholu. Od chaty se vystoupá nejprve k malé, cca 60 m výše položené plošině a z ní pak přes strmé travnaté svahy se dosáhne jižního hřebene. Po něm vede cesta strmým skalnatým terénem až k zubu Bocchetta del Polledrino. Odtud se přejde mírným výstupem jihovýchodní bok k jihovýchodnímu hřebeni. Následuje výstup k vrcholu, na němž je třeba překonat terén stupně obtížnosti II. Prvovýstup na Pizzo di Coca uskutečnil 4. září roku 1877 Emilio Torri spolu s vůdcem Antonio Baroni.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pizzo di Coca na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]