Piz Julier

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Piz Julier

Vrchol3 380 m n. m.
Prominence489 m
Poloha
SvětadílEvropa
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
PohoříAlbula
Souřadnice
Piz Julier
Piz Julier
Horninažula
PovodíInn
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Piz Julier je třetí nejvyšší štít pohoří Albula, nacházející se v kantonu Graubünden, ve Švýcarsku. Leží na sever od toku Innu a tvoří kamennou kulisu světoznámému středisku St. Moritz. Z vrcholu je výborný výhled na krajinu Engadinských jezer, ležící o více než 1500 metrů níže a na ledovce Berniny, vystupující na druhé straně údolí Engadin.

Náročnost[editovat | editovat zdroj]

Cesta na Piz Julier ze Svatého Mořice je ryze vysokohorskou túrou. Převýšení je 1600 m. V roce 1992 bylo na dlouhém hřebeni Piz Julier instalováno umělé zabezpečení, což výrazně snížilo obtížnost výstupu. I tak ale mohou nastat problémy při překonávání častých sněhových polí, či závějí, držících se ve vyšších partiích hory prakticky po celý rok.

Výstup[editovat | editovat zdroj]

Ze Svatého Mořice (část Champfer) postupujeme prudším stoupáním kolem potoka asi 400 výšk. metrů až na polany Alp Suvretta. Usnadnit výstup lze výjezdem sedačkovou lanovkou na stanici Suvretta (2182 m) a odtud traversem na stejnojmennou louku, kde začíná samotný výstup. Z cesty pokračujeme vlevo pod skalním amfiteátrem vrcholu Julier. Středem kotle vystoupíme na sedlo Fuorcla Albana s malým bivakem, či přístřeškem. Výstup pokračuje přímo po ostří jižního hřebene, na několika místech zajištěného lany a řetězy. Takto dosáhneme přes jižní stěnu vrcholového hřebene. V závěru opět instalace jistících pomůcek, nás místy poměrně exponovaně dovede na vrchol. Díky své výšce a určité izolovanosti je Piz Julier vyhlášeným rozhledovým bodem. Sestup stejnou cestou.

Délka: Svatý Mořic - Alp Suvretta - Fuorcla Albana (2,30 hod.) - Piz Julier (2 hod.) - sestup (3 hod.) Celkem 7,30 hod.

Mapa[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]