Pipi Dlouhá punčocha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pipi Dlouhá Punčocha
AutorAstrid Lindgrenová
Původní názevPippi Långstrump
PřekladatelJana Fürstová, Josef Vohryzek
ZeměŠvédsko
Jazykšvédština
Žánrliteratura pro děti a mládež
VydavatelAlbatros
Datum vydání1945
Typ médiakniha
Počet stran272
ISBN978-80-00-038025
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pipiina Villa Villekula

Pipi Dlouhá punčocha (švédsky Pippi Långstrump) je hlavní postava řady dětských knih švédské autorky Astrid Lindgrenové a jejich rozmanitých filmových a zvukových zpracování. Mezi nejznámější zpracování příběhu patří čtyři televizní filmy o Pipi Dlouhé punčoše z let 1969–1970, v nichž postavu Pipi ztvárnila mladá herečka Inger Nilssonová. Knihy a filmy o Pipi Dlouhé punčoše byly přeloženy do mnoha jazyků.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Vznik námětu se datuje do roku 1941, kdy Astrid Lindgrenová vyprávěla příběhy své nemocné dceři Karin, která pak také pro dívčí hrdinku vymyslela jméno „Pipi“. Jejím příběhům posléze naslouchali i Karinini bratranci a sestřenice. V březnu 1944 začala Lindgrenová psát rukopis knihy, který pak věnovala své dceři k jejím desátým narozeninám. Rukopis byl pak nabídnut k vydání – první nakladatelství jej však odmítlo a kniha vyšla až v roce 1945 v nakladatelství Rabén & Sjögren, v jehož soutěži o nejlepší dívčí knihu se krátce předtím na druhém místě umístila jiná knížka autorky, Britt-Mari se svěřuje.[1]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Pipi je extravagantní dětská obyvatelka původně opuštěné vily Villekuly; její celé jméno zní Pipilota Citrónie Cimprlína Mucholapka Dlouhá punčocha. Má zrzavé vlasy a pihy, je neuvěřitelně mrštná a především silná. Vilu obývá spolu se svým koněm a opicí. Její maminka je anděl (zemřela), tatínek je námořním kapitánem a černošským králem. Z cest si přivezla kabelu mincí ve zlatě, a tak netrpí nouzí. S dětmi ze sousedství zažije spoustu dobrodružství i legrace. Svou logikou a sílou dokáže zmást i dospělé, kteří se o ni snaží jakožto o opuštěné dítě pečovat.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pipi Ŝtrumpolonga na esperantské Wikipedii.

  1. MITROFANOVOVÁ, Markéta. Pipi Dlouhá punčocha slaví pětasedmdesátiny. Víkend - Právo. 2020-04-17, s. 10–12. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]