Pellestrina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pellestrina
Pellestrina
Pellestrina
StátItálieItálie Itálie
• regionBenátsko
Topografie
Rozloha2,3 km²
Zeměpisné souřadnice
Osídlení
Počet obyvatel4 000
Hustota zalidnění1 739,1 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pellestrina je italský ostrov, nacházející se v Benátsku nedaleko města Chioggia. Je protáhlým bariérovým ostrovem oddělujícím Benátskou lagunu od Jaderského moře. Měří v severojižním směru 12 km, jeho šířka se pohybuje od 23 metrů po 1,2 km.[1] Se sousedním ostrovem Lido di Venezia tvoří správní jednotku Municipalità di Lido-Pellestrina.

Ostrov má rozlohu 2,3 km² a žije na něm okolo čtyř tisíc obyvatel. Největším sídlem je Pellestrina, dále se zde nacházejí vsi San Pietro in Volta, Porto Secco a Sant' Antonio di Pellestrina. Název ostrova je odvozován od syrakuského vojevůdce Filista, který zde ve čtvrtém století před naším letopočtem žil ve vyhnanství.

Obyvatelé se živí převážně rybolovem a zemědělstvím, tradičním lidovým řemeslem je výroba krajky Merletto di Pellestrina.[2] Pro obydlí ostrovanů jsou typické pestré fasády. Konají se zde závody v místním stylu veslování voga veneta. Ostrov také nabízí rekreační aktivity jako cykloturistika a potápění.[3] Východní pobřeží ostrova chrání hráz murazzi z istrijského mramoru, kterou nechal postavit v osmnáctém století dóže Pietro Grimani. V listopadu 1966 byl ostrov poničen povodní, která si vyžádala evakuaci obyvatel.[4]

V jižní části ostrova byla zřízena přírodní rezervace Ca 'Roman s dunami a porostem borovic.[5] Žije zde racek černohlavý, kormorán velký, kulík mořský, krahujec obecný, vrabec italský, konipas bílý, štíhlovka žlutozelená, ještěrka zední a ropucha zelená. Okolní moře obývá jazyk obecný, pakambala královská a cípal hlavatý.

Donna Leon zasadila na ostrov děj svého kriminálního románu A Sea of Troubles. Zdejším rodákem byl blahoslavený Olinto Marella.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Visit Venezia Dostupné online
  2. Venezia autentica Dostupné online
  3. Venice Guide Dostupné online
  4. Sky News Dostupné online
  5. Venice And Its Lagoons Dostupné online
  6. Vatican News Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]