Paul Lancrenon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paul Lancrenon
Narození26. července 1857
Besançon
Úmrtí10. srpna 1922 (ve věku 65 let)
Paříž
Alma materPolytechnická škola
Povolánífotograf a důstojník
Oceněnídůstojník Řádu čestné legie
Koloniální medaile
Řád bílého orla
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Abbaye Saint-Maurice de Carnoët, 1893

Marie-Paul Mathieu Lancrenon (26. července 1857 Besançon10. července 1922 Paříž) byl francouzský voják a amatérský fotograf.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Studium a vojenská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v prominentní rodině Besançonů – jeho otec byl notář – studoval na École Polytechnique a odešel v roce 1876. Poté se připojil k École d'application de l'artillerie et du génie ve Fontainebleau.

V roce 1881 se přidal k expedičnímu sboru, který se zúčastnil pochodu na Tunis, který vedl k nastolení francouzského protektorátu.

V roce 1890 se stal štábním důstojníkem. Jako plukovník velel v roce 1914 2. dělostřeleckému pluku. V prosinci 1914 byl jmenován brigádním generálem a zúčastnil se bitvy na Sommě a bitvy u Verdunu. V září 1917 byl povýšen na divizního generála. Svou vojenskou kariéru ukončil v roce 1918 jako zástupce inspektora na severoafrických územích. Do důchodu odešel ze zdravotních důvodů po nemoci, kterou prodělal během války.

Plodný amatérský fotograf[editovat | editovat zdroj]

Souběžně se svou vojenskou kariérou vedl četné expedice a plavby, při nichž pořídil mnoho fotografických snímků. Byl autorem série obrázků o Bretani, odkud pocházela jeho žena.

V roce 1891 opustil Belfort a cestoval na kole po Evropě během šestiměsíční dovolené; jeho cesta ho zavedla až do Ruska. V roce 1896 sjel na kánoi tok Horního Rýna z Dunaje a Volhy. Vydal sešit své expedice pod názvem Trois mille lieues à la pagaie, de la Seine à la Volga („Tři tisíce lig pádlem, od Seiny k Volze“), což vedlo k tomu, že byl navržen na oceněníŘád akademických palem.

Podnikl také několik horských výletů. Přešel Alpy, aby provedl průzkum tamních průsmyků. Z těchto výprav vydal v roce 1906 knížku Impressions d'hiver dans les Alpes. De la mer bleue au Mont-Blanc (Dojmy ze zimy v Alpách. Od modrého moře po Mont Blanc). V roce 1907 překročil Pyreneje, kde pozoruhodně fotografoval španělské migranty mířící do Francie.[1]

Zemřel v roce 1922 ve vojenské nemocnici Val-de-Grâce na následky nemoci na frontě. V roce 1925 byl prohlášen za mort pour la France.

V roce 1987 francouzská vláda získala jeho fotografický archiv obsahující více než 5 000 negativů. Nyní jsou uchovány ve francouzských fotografických archivech.

Ceny a ocenění[editovat | editovat zdroj]

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Paul Lancrenon, Trois mille lieues à la pagaie, de la Seine à la Volha, Paříž, E. Plon-Nourrit et Cie, 1898
  • Paul Lancrenon, Impressions d'hiver dans les Alpes. : De la mer bleue au Mont-Blanc, Paříž, E. Plon-Nourrit et Cie, 1906
  • Paul Lancrenon, Les Travaux de la mission télégraphique du Tchad (1910-1913), Paříž, Comité de l'Afrique française, 1914

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Paul Lancrenon na anglické Wikipedii.

  1. L’immigration des travailleurs en France on the website « L’Histoire par l’image ».

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]