Parosnička rajská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxParosnička rajská
alternativní popis obrázku chybí
Parosnička rajská (Dyscophus antongilii)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaobojživelníci (Amphibia)
Řádžáby (Anura)
Čeleďparosničkovití (Microhylidae)
RodDyscophus
Binomické jméno
Dyscophus antongilii
Grandidier, 1872
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Parosnička rajská (Dyscophus antongilii) je nápadná, zářivě červeně zbarvená žába žijící pouze na ostrově Madagaskar. Je nejohroženější druh rodu Dyscophus a pro svou barvu je v angličtině nazývána „rajčatová žába“.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Domovinu má na území s tropickým deštným pralesem v severovýchodní části ostrova u zátoky Antongil Bay (podle kterého má i své druhové jméno). Je rozšířena v oblastech Atsinanana a Maroantsetra, hlavně v národním parku Masoala National Park. Žije v rovnoměrně teplém a vlhkém prostředí, kde během roku teplota obvykle kolísá mezi 25 až 30 °C a často prší. Vyskytuje se do nadmořské výšky cca 600 m.

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Parosnička rajská je pozemní, hrabavá žába přizpůsobena životu v řídkých křovinách nebo v otevřené krajině u nehlubokých sladkovodních močálů a vodních kanálů. Tentýž biotop si hledá i na nezarostlých mokřinách v tropickém lese. Často bývá spatřena v okolí lidských obydlí a zemědělských farem. Hojná je v blízkém nevelkém městě Maroantsetra, kde obývá většinu zahrad a rozmnožuje se v tamních příkopech a jezírkách, vyskytuje se i v lidmi narušeném prostředí. Nejvíce aktivní je během dešťů.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Samci, mnohem menší než samice, jsou zbarveni žlutooranžově, jsou velcí do 6,5 cm a váží asi 40 g, samice jsou oranžovočervené a měří až 10,5 cm a váží 210 g. Někteří jedinci mají na krku černé skvrny, nedospělci jsou matně hnědí. Ozvučnici pod hrdlem mají nevelkou, konečky prstů nemají rozšířené. Místo zubů mají v čelistech kostěné hřebeny.

Kůží vylučují bílý, lepkavý, jedovatý sekret, který u lidí způsobuje otoky pokožky. Dospělé žáby svou nápadnou barvou předem odrazují dravce od útoku. Když se přesto cítí ohrožené nafukují se, aby vypadaly větší. Jsou poměrně špatní plavci a loví především na souši, obvykle sedí na místě a lapají hmyz pohybující se okolo.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rozmnožují se hlavně po velkých deštích v únoru až březnu. Samci lákají samice krátkými, hlubokými, několikrát po sobě opakovanými zvuky popisovanými jako „sangongon“. Při páření se samec drží předníma nohama na zádech samice a oplodňuje její vypouštěná vajíčka. Naklade jich 1000 až 1500 a následně je rozptýlí po hladině. Pulci se vylíhnou za 36 hodin po nakladení vajec a živí se vodním planktonem, v žáby dorostou asi za 45 dnů po vylíhnutí. Pohlavně dospívají do jednoho roku. Mohou žít i deset let.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Druh je sice lokálně hojný, vyskytuje se však na poměrně malé ploše. Významným zdrojem nebezpečí pro parosničku rajskou je stoupající znečišťování vodních toků pesticidy i hnojivy. Podstatným přínosem pro záchranu se stalo její uvedení v příloze I v CITES, následkem čehož poklesl velmi rozšířený odchyt pro vývoz do zahraničí. Její lovení v přírodě je nahrazováno úspěšným odchovem v zoologických zahradách v Baltimore a v Kodani.

Mezinárodním svazem ochrany přírody IUCN je populace parosničky rajské posuzována jako sice lokálně hojná, ale není znám dlouhodobý trend její populace. Proto je hodnocena jako téměř ohrožená (NT).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02].

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VENCES, Miguel; GLAW, Frank. Dyscophus antongilii [online]. Amphibiaweb, University of California, Berkeley, CA, USA, rev. 13.07.2013 [cit. 2016-05-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Tomato Frog [online]. World Association of Zoos and Aquariums, Gland, HE [cit. 2016-05-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-14. (anglicky) 
  • WISNIESKI, Anthony; POOLE, Vicky; ANDERSON, E. Endangered Species, Conservation Spotlight: Tomato Frogs [online]. University of Michigan, Ann Arbor, MI, USA, rev. 10.1997 [cit. 2016-05-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-02. (anglicky) 
  • IUCN Red List of Threatened Species: Dyscophus antongilii [online]. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, rev. 2015 [cit. 2016-05-10]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]