Palupín (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Palupín
Zámek Palupín, současný stav
Zámek Palupín, současný stav
Základní informace
SlohPůvodně románský sloh, přičemž fasáda a část interiérů zámečku vznikly v roce 1730 v barokním slohu.
VýstavbaPrvní písemné zmínky pocházejí z roku 1358, ale objekt je starší.
PřestavbaZásadní přestavba do dnešní podoby proběhla roku 1730. Poslední velké úpravy uskutečnil v roce 1919 Arnold Schulz.
Současný majitelPotomci Arnolda Schulze
Poloha
AdresaPalupín 1, Strmilov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky26366/3-2075 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Palupín se nachází v jihovýchodní části vsi Palupín, která je součástí města Strmilov, ležícího mezi městy Jindřichův Hradec a Telč. V roce 1963 byl zámek zapsán jako kulturní památka.


Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámek Palupín je jednou z architektonických částí středověké pevnosti, jejíž bohatá historie je písemně dokumentována od roku 1358 a je patrná i v jeho architektuře, ale stavebně je staršího původu. Během následujících století byl objekt několikrát přestavován, avšak nosné zdivo a klenby románského slohu se podařilo zachovat. K zásadní rekonstrukci a dostavbě do dnešní podoby, čili do podoby velkostatku a zámečku se zvoničkou, došlo v roce 1730. Z této doby pochází také podoba fasády zámečku a byla zachována i jeho barokní dispozice interiérů a exteriérů. Všechny ostatní budovy byly přeměněny na zemědělsky využitelné prostory, ačkoli byl do této doby tento středověký areál tvořen jen obytnými budovami. Součástí se nově stal i pivovar a lihovar. V 18. století již ale fungoval pouze lihovar. Poslední přestavba a modernizace zemědělských oblastí vyjma zámečku proběhla v roce 1919 Ernstem / Arnoldem Schulzem, který rekonstruoval velkostatek k zemědělsko-vědeckým účelům. V roce 1948 byl zámeček a statek vyvlastněn a až do roku 1990 užíván zemědělským družstvem JZD. V době vyvlastnění také došlo ke zboření lihovaru. Od roku 1994 je hradní majetek znovu v rodinném vlastnictví potomků Ernsta / Arnolda Schulze, kteří renovují celý objekt.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Část zachované zástavby středověkého dvora

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]