P-chirální fosfiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Dvojice P-chirálních „Kwonových fosfinů“[1]

P-chirální fosfiny jsou organické sloučeniny fosforu se vzorcem PRR′R″, kde R, R′, R″ může být například H, alkyl nebo aryl. Jsou podskupinou chirálních fosfinů, sloučenin, kde chirální centrum může být i na atomu jiného prvku než fosforu. P-chiralita je způsobena vysokou bariérou inverze, která znesnadňuje racemizaci enantiomerů PRR'R". Hodnota bariéry inverze u triorganofosfinů není příliš ovlivňována navázanými substituenty.[2] Oproti tomu u většiny aminů typu NRR′R″ probíhá rychlá pyramidální inverze.

Oblasti výzkumu[editovat | editovat zdroj]

Většina chirálních fosfinů patří mezi C2-symetrické difosfiny; jako příklady lze uvést DIPAMP a BINAP. Tyto sloučeniny se využívají jako chelatující složky katalyzátorů asymetrických hydrogenací a podobných reakcí. DIPAMP se připravuje oxidačním párováním z P-chirálního methylfenylanisylfosfinu.

P-chirální fosfiny mohou být využity v asymetrické katalýze. Zkoumají se jako ligandy pro asymetrické homogenní katalyzátory a jako nukleofily pro organokatalýzu.

[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku P-Chiral phosphine na anglické Wikipedii.

  1. a b Y. Xiao; Z. Sun; H. Guo; O. Kwon. Chiral Phosphines in Nucleophilic Organocatalysis. [Beilstein Journal of Organic Chemistry. 2014, s. 2089–2121. DOI 10.3762/bjoc.10.218. 
  2. Kurt Mislow; Raymond D. Baechler. Effect of ligand electronegativity on the inversion barrier of phosphines. Journal of the American Chemical Society. 1971, s. 773–774. DOI 10.1021/ja00732a036.