Pán Protivenství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pán Protivenstvích)
Pán Protivenství
Umístění
UmístěníIglesia de San Francisco de Asís
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pán Protivenství (ve španělštině: Señor de las Tribulaciones) je malá socha z lepené tkaniny, která představuje Ježíše Krista. Nachází se v kostele svatého Františka z Assisi (Iglesia de San Francisco de Asís) ve městě Santa Cruz de Tenerife (Kanárské ostrovy, Španělsko).

Zobrazení je považováno za zázračné a je mu přičítána zázračná záchrana města Santa Cruz de Tenerife při epidemii cholery v roce 1893.[1]

Socha měří 50 palců, jde o poprsí. Představuje Ježíše bičovaného, svázaného a s trnovou korunou. Autor není znám, existuje několik verzí o původu sošky, ačkoli je pravděpodobný andaluský původ.[2]

Každý rok je nesena ulicemi města ve Svatém týdnu. Pán Protivenství je považován za ochránce města a má titul "Pán Santa Cruz" (Señor de Santa Cruz).[3] Obrázek má bohatou výzdobu pláště a koruny ze zlata a stříbra.

Kostel Svatého Františka z Assisi je jedním z nejvýznamnějších kostelů ve městě Santa Cruz de Tenerife, jde o bývalý františkánský konvent. Mezi obrazy, které jsou zde uctívané, je také obraz Pražského Jezulátka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. El Toscal alaba al Señor de las Tribulaciones
  2. El Señor de las Tribulaciones, como ‘nuevo’ esta Semana Santa
  3. La imagen del Señor de las Tribulaciones recibe el título de "Señor de Santa Cruz" en un solemne acto. lavozdetenerife.com [online]. [cit. 2012-09-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]