Ostruhák jižní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxCharaxes jasius
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
PodtřídaPterygota
Řádmotýli (Lepidoptera)
PodřádGlossata
Čeleďbabočkovití (Nymphalidae)
Binomické jméno
Charaxes jasius
Linnaeus; 1767
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostruhák jižní (latinsky Charaxes jasius (Linnaeus, 1767), anglicky Two-Tailed Pasha) je denní motýl z čeledi Nymphalidae. Žije především v severní Africe.[1][2]

Je to jediný druh rodu Charaxes který se vyskytuje i v Evropě.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Motýl má rozpětí křídel 65–75 mm u samečků a 75–90 mm u samiček.[3] Horní strana křídel je tmavě hnědá s oranžovými okraji. Zadní křídla přinášejí dvě krátké ostruhy, charakteristické pro většinu druhů tohoto rodu. V blízkosti těchto ocasů je několik modrých značek. Spodní strana křídel je červenohnědá s četnými tmavšími pruhy lemovanými bílou nebo šedou. Oranžový okrajový pás je také na spodní straně křídel a předchází mu bílý příčný pás. Obě pohlaví mají stejný vzhled.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tento druh se vyskytuje v pobřežním středomořském regionu a v Africe.

V Africe byl pozorován v severní Africe, Senegalu, Gambii, Guineji-Bissau, Guineji, Mali, Sieře Leone, Libérii, Pobřeží slonoviny, Burkině Faso, Ghaně, Togu, Beninu, Nigérii, Nigeru, Kamerunu, Gabonu, Středoafrické republice, Konžské republice a Konžské demokratické republice, Súdánu, Ugandě, Etiopii, Somálsku, Keni, Tanzanii, Malawi, Angole, Zambii, Mosambiku, Zimbabwe, Botswaně, Namibii, Jihoafrické republice a Svazijsku.

V Evropě se vyskytuje podél pobřeží od západního Portugalska po pobřežní ostrovy Řecka (s výjimkou severního pobřeží Jaderského moře od středního poloostrova Itálie po Istrii) a pobřeží jižní Anatolie včetně Samosu, Ikarie a Rhodosu. Její sortiment zahrnuje Baleárské ostrovy, Korsiku, Sardinii, Korfu a Krétu. Ve vnitrozemí se motýl nachází místně ve Španělsku od Huelvy a Málagy po Madrid a Salamancu. Ve Francii se motýl nachází izolovaně ve vnitrozemí od Provence po Lozère, Ardèche a Aveyron.

Prostředí[editovat | editovat zdroj]

Jeho typickým stanovištěm v Evropě jsou křovinaté porosty až do výšky 700–800 metrů nad mořem. Patří sem husté smíšené křovinné lesy, často na svazích, v horkých a suchých oblastech. Motýl se nachází všude tam, kde jsou hojně dostupné jeho larvální hostitelské rostliny.

V Africe se vyskytuje na savanách a trnitých křovinách.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. RYDON, AHB. The Systematics of the Charaxidae (Lep. : Nymphaloidea). The Entomologist's Record and Journal of Variation. London, 1971, s. 219–233. Dostupné online [cit. 15 March 2018].  Pg. 220 "Recognising this fact, Ochsenheimer (1816, Schmett. Europa, vol. 4) removed Papilio jasius from Paphia, and placed it instead in his own genus Charaxes, thus making P. jasius the type-species of the latter by monotypy."
  2. TOLMAN, Tom; LEWINGTON, Richard. Butterflies of Britain and Europe. London: Collins, London, 2001. ISBN 0-00-219992-0. S. 143. 
  3. WOODHALL, Steve. Field Guide to Butterflies of South Africa. Cape Town, South Africa: Struik, 2005. ISBN 978-1-86872-724-7. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]