Ostré (Nízké Tatry)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ostré
Ostré - pohled na vrchol
Ostré - pohled na vrchol

Vrchol1087 m n. m.
Prominence132 m ↓ sedlo s Brankovem
Izolace3,3 km → Veľký Brankov
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříNízké Tatry
Souřadnice
Ostré
Ostré
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostré (nebo také Ostrô) je vrch v Nízkých Tatrách o nadmořské výšce 1087 m n. m. Nachází se jižně od Ružomberka a jihovýchodně od Vlkolínce. Přes vrchol prochází zelená turistická značka.

Slovenské národní povstání[editovat | editovat zdroj]

Během Slovenského národního povstání byl obsazen jednotkami povstalecké 6. taktické skupiny, kterou na křídlech podporovaly partyzánské oddíly. 6. září 1944 zde bylo vybudováno silné pásmo obrany, odkud mohli v září a říjnu povstalci sledovat údolí Váhu. Z pozorovatelny na vrcholu kopce byli schopni efektivně řídit dělostřeleckou palbu a tím narušovat německé transporty. Zároveň tak bránili německým jednotkám v průniku k Banské Bystrici.

Těžké boje o vrch probíhaly od poloviny září do 24. října 1944. Povstalci kolem Ostrého odrazili 14 německých útoků, přičemž v bojích zlikvidovali 300 vojáků a dalších 136 zajali. Jednotce pod velením nadporučíka A. Benického a kapitána dělostřelectva P. Mitry se nakonec podařilo uniknout z německého obklíčení v prostoru Ostrého a probojovat se k Bielému Potoku, kde se spojili s ostatními povstaleckými jednotkami.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ostré (vrch v Nízkych Tatrách) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]