Nová synagoga v Milevsku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nová synagoga v Milevsku
Nová synagoga v Milevsku
Nová synagoga v Milevsku
Místo
MístoMilevsko, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
KrajJihočeský
OkresPísek
Architektonický popis
Architektarch. Střílek
Slohkubismus
Výstavba19141919
Odkazy
AdresaSokolská 209, Milevsko
UliceSokolovská
Kód památky101738 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nová synagoga v Milevsku je synagoga stojící v Sokolovské ulici č. p. 209 v Milevsku, okres Písek. Byla vystavěna v roce 1914 a vysvěcená o pět let později v roce 1919.[1] Od roku 1950 budova slouží jako modlitebna Církve československé husitské. Objekt je chráněn jako kulturní památka.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Synagoga byla postavena v době první světové války v letech 1914–1919 jako náhrada za starou synagogu, která přestala dostačovat.

Jedná se o dílo pražského architekta Františka Střílky a Oldřicha Tyla, předního architekta období českého kubismu.

Bohoslužby se v synagoze konaly až do druhé světové války, během okupace její prostory sloužily jako sklad sušeného mléka a obalů. Válka zapříčinila zánik židovské obce a od roku 1950 budova slouží Církvi československé husitské.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stavba má čtyři nosné sloupy, výrazné průčelí v kubistickém stylu, dvojité schodiště vedoucí k balkonu nad vchodem.[3] V interiéru se zachovala čelní stěna se svatostánkem – schránkou na Tóru a symboly Desatera, a dále ženská galerie podepřená kamennými sloupy.[4]

V roce 1997 byly na synagogu umístěny dvě pamětní desky připomínající genocidu Židů za druhé světové války. Na první desce je v hebrejštině a češtině tento nápis:

Tato budova byla před 2. světovou válkou synagogou Židovské obce v Milevsku. V letech 1939 - 1945 byli téměř všichni její členové, ženy, muži i děti, povražděni nacisty. Tuto desku věnuje město Milevsko památce židovských spoluobčanů.

Druhá deska nese jména devadesáti židovských obětí nacismu z Milevska a okolí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.holocaust.cz
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-02-17]. Identifikátor záznamu 41227981 : Nová synagoga v Milevsku. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. KYTKA, Josef. Milevsko a jeho kraj: turistika, památky, historie.. Milevsko: Nákladem odboru klubu českých turistů, 1940. S. 16. 
  4. synagogy.euweb.cz

Související články[editovat | editovat zdroj]