Novoměstská tabule

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Novoměstská tabule
Letecký pohled na část přehrady Rozkoš
Letecký pohled na část přehrady Rozkoš

Rozloha38,4 km²

Nadřazená jednotkaÚpsko-metujská tabule
Sousední
jednotky
Rychnovecká tabule
Metujská niva
Bohuslavická tabule
Východolabská tabule
Krkonošské podhůří
Podorlická pahorkatina

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Map
Horninyvápenec, slínovec, spraš
PovodíMetuje
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Novoměstská tabule je geomorfologický okrsek ve střední části Úpsko-metujské tabule, ležící v okrese Náchod v Královéhradeckém kraji.

Poloha a sídla[editovat | editovat zdroj]

Letecký pohled na Nahořany a ves Lhotu nedaleko přehrady Rozkoš

Území okrsku se nachází zhruba mezi sídly Česká Skalice a Starkoč (na severu), Nové Město nad Metují (na jihovýchodě), Jaroměř (na jihozápadě) a Rychnovek (na severozápadě). Uvnitř okrsku leží částečně titulní město Nové Město nad Metují a větší obec Velká Jesenice, zcela uvnitř jsou větší obce Provodov-Šonov a Nahořany.[1]

Geomorfologické členění[editovat | editovat zdroj]

Okrsek Novoměstská tabule (dle značení Jaromíra Demka VIC–2A–4) geomorfologicky náleží do celku Orlická tabule a podcelku Úpsko-metujská tabule.[2] Podle alternativního členění Balatky a Kalvody[3] se dále člení na podokrsky Bohuslavická tabule, Nahořanská kotlina a Novopleská plošina. Zde však Novoměstská tabule zabírá mnohem větší území (např. podřazená Bohuslavická tabule je v Demkově členění samostatný okrsek).

Tabule sousedí s dalšími okrsky Orlické tabule: Rychnovecká tabule na severozápadě, Metujská niva na jihu a Bohuslavická tabule na jihovýchodě. Dále sousedí s celky Východolabská tabule na západě, Krkonošské podhůří na severu a Podorlická pahorkatina na východě.[2]

Významné vrcholy[editovat | editovat zdroj]

název vrcholu výška (m n. m.) podřazená jednotka
Štěpnice 309 -
Prášilka 278 -

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Novoměstská tabule na Mapy.cz
  2. a b DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno: AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. 
  3. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]